
İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (İZKOMDER) Başkanı Orhan Doğan, yeni hal yasasına göre hallerin modernleşmesi için özel teşebbüslerin devreye gireceğini, ancak kendilerinin böyle bir durumu istemediklerini söyledi.
Hallerin özel sektöre verilmesi yerine belediyeler ve kamu niteliğindeki meslek kuruluşlarına verilmesinden yana olduklarını dile getirdi. Son dönemde artış gösteren sebze – meyve fiyatları hakkında da düşüncelerini paylaşan Doğan, perakende olarak satılan ürünlere kar hakkı getirilmesi talebinde bulundu.
İZKOMDER Başkanı Orhan Doğan, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın kontrol altında tutulması için kar oranlarının fatura üzerinde belirtilmesi gerektiğini söyledi.Serbest piyasa ekonomisi nedeniyle, herkesin istediği fiyattan satış yapabildiğini belirten Doğan, kar oranının fatura üzerinde belirtilmesi sağlanırsa, bu tarz sorunların ortadan kalkacağını ve tarlada 1 lira olan bir malın pazarda 5-6 liraya satılamayacağını anlattı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ocak ayı enflasyon rakamlarının yükselmesinde en önemli kalem olan gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek amacıyla bazı önlemlerin alınacağını duyurmuştu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise gelecek haftadan itibaren gerekli aksiyonun alınacağını ve aracı sayısının azaltılacağını söyledi.
Orhan Doğan, hal dışında perakende olarak satılan tarım ürünleri piyasasında çok fazla bir değişiklik olmayacağını öngördü.Şu anda perakende olarak satılan sebze-meyvenin sadece %30’unun halden geçtiğini dile getiren Doğan, bunun dışında direkt üreticiden alındığını ve arada hiçbir komisyoncunun olmadığını belirtti. Yeni hal yasasına göre, hallerin modernleşmesi için özel teşebbüslerin devreye gireceğini söyleyen Doğan, bu karara karşı olduklarını, devir haklarının aynı şekilde devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Meyve ve sebze fiyatlarındaki gelişmeleri değerlendiren Yüksel Tavşan, havaların normale dönmesiyle son bir haftadır düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Fiyatlarda genel olarak %25-50 arasında düşüş olduğunu kaydeden Tavşan, halde 10 lira olan patlıcanın 5’e düştüğünü, fiyatların daha da normalleşmesini beklediklerini dile getirdi.
Büyük market zincirlerinin kendi tedarikçileriyle özel olarak ürün topladıklarını, hallere malın gelmesine bile engel olduklarını bu nedenle de üretim piyasasına çok hakim olduklarını anlattı. Tanzim satış modeliyle belediyelerin satış noktalarında meyve ve sebze satması kararına yönelik, fiyatların normale dönmesiyle devletin iç piyasadan çekileceğini öngördüğünü dile getirdi.