
Pandemi bazı ülkeleri diğerlerinden daha fazla etkilediğinden, uzmanlar artık çoğu ekonominin mevcut toparlanma ivmesini kaybettiğini ve bu çeyrekte pandemi öncesi seviyelere hızlı bir dönüş umutlarını söndürdüğünü düşünüyor.
Örneğin IHS Markit’in küresel ekonomistleri Nariman Behravesh ile Sara Johnson, “Pandemi darbesinin aşırı derecede dengesiz dağılımı, ekonomik ve sosyal yaralar bırakacaktır ki bu da küresel ekonominin toparlanmasını engelleyecektir” ifadeleriyle uyarıda bulundu.
Ayrıca mevcut toparlanmanın en rahatsız edici ve zorlayıcı yönlerinden biri, darbenin demografik gruplar ve gelir grupları, endüstriler ve ekonomiler üzerinde eşitsiz dağılımı olarak açıklandı.
Ekonomi pandeminin etkilerinden kurtulmaya çalışırken K şekilli bir toparlanmanın yaklaştığı konusunda endişeler artıyordu.
Gulf News’in haberine göre K şekilli toparlanma, büyümenin devam ettiği ancak sektörler ve gelir grupları arasında bölünüp eşitsiz olduğu bir toparlanmayı temsil ediyordu. IHS Markit ekonomistleri de bu toparlanma şekli konusunda uyararak dengesiz durgunluk payı ve kriz maliyetlerinin alışılmadık bir toparlanma şekli olmadığını dile getirdi.
Dünyanın çoğunun ikinci çeyrek GSYİH’lerinde rekor kıran düşüşlerin görülmesinin ardından üçüncü çeyrekteki toparlanmanın muhtemelen alışılmadık derecede güçlü olacağı birçok kurum tarafından tahmin edildi.
Ancak uzmanlar bundan sonra yüksek frekanslı göstergelerin de işaret ettiği gibi en iyi ekonomilerin çoğunda toparlanmanın azalmasını beklediklerini söylediler.
“Yüksek kaliteli ürünlere olan talep, çoğu açlığa doğru sürüklenirken artıyor. Banliyö konutlarında patlama yaşandıkça yoksul mahallelerde tahliyeler artıyor. Evden çalışmak, yüksek vasıflı işçiler için bir seçenektir ancak düşük vasıflı hizmet işlerindeki diğerleri için değildir” diyerek şöyle devam ettiler:
“Benzer şekilde, teknoloji, çevrimiçi perakende ve eğlence, biyoteknoloji ve ilaç ve evden çalışma hizmetleri alanındaki şirketler gelişiyor. Enerji, bankacılık ve kamu hizmetleri gibi diğer sektörler zayıflıyor. Bu eşitsizlik, son rekorun büyük ölçüde teknoloji sektörü tarafından beslendiği borsaya da yansıdı.”