Temmuz 2019 dönemi, iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi sonuçları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlandı. Buna göre Haziran ayında 102,5 olan reel kesim güven endeksi Temmuz’da 4,2 puan azalarak 98,3 seviyesine geriledi.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA), Haziran ayına kıyasla 3 puan azalarak 96,6 seviyesinde kaydedildi.1726 işyerinin yanıtlarının ortalamasıyla elde edilen sonuçlara göre reel kesim güven endeksi Temmuz’da 98,3 seviyesinde gerçekleşti. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarı ile gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi aşağı yönde etkileyen kalemler oldu.
Gelecek üç aydaki üretim hacmi ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarına ilişkin değerlendirmeler ise endeksi pozitif olarak etkiledi. Son üç aylık incelemede üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir zayıfladı. Öte yandan iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyirde güçlenme görüldü.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya kıyasla kuvvetlendi.Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış beklentilerinde Temmuz ayında zayıflama görüldü. Yine aynı dönemde istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerde artış gözlendi. Ortalama birim maliyetlerinde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir Haziran ayına kıyasla zayıflarken, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği aktarıldı.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi Haziran verilerine kıyasla 1,1 puanlık bir düşüş sergiledi ve 21,6 seviyesine geriledi. Ankete katılan işyerlerinin %46,5’i üretimi kısıtlayan faktörlerin olmadığını söyledi. %20’si talep yetersizliği başta olmak üzere, işgücü, hammadde, ekipman yetersizlikleri ve mali imkansızlıkların üretimi olumsuz etkilediğini bildirdi.
Avrupa Birliği ve diğer piyasalardaki rekabet gücünde azalma olduğunu düşünenlerin sayısı artmaya devam etti.Sanayi kollarındaki genel gidişat hakkında sayısal verileri paylaşan TCMB Temmuz anketine göre, katılımcıların bir önceki aya göre beklentilerinde değişiklik oldu. İyimser bekleyenlerin oranı %10,4’e kötümser bekleyenlerin oranı %20,5’e yükseldi. Değişiklik olmayacağını bildirenler ise %69,1’e geriledi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.