Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Reel Kesim Güven Endeksi Nisan’da 0,2 Puan Artışla 111,0’a Yükseldi

TCMB'nin açıkladığı ve imalat sanayi faaliyetlerini gösteren reel kesim güven endeksi Nisan ayında 111,0'a yükseldi.
Reel Kesim Güven Endeksi Nisan’da 0,2 Puan Artışla 111,0’a Yükseldi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2021 dönemine ait iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi (RKGE) verilerini açıkladı.

İmalat sanayinde faaliyet gösteren 1780 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen verilere göre RKGE Nisan’da 0,2 puan artışla 111,0’a yükseldi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,8 puan azaldı ve 107,4’e geriledi.

Mart 2021 ‘de bir önceki aya göre 1,5 puan artışla 110,8’e yükselmişti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 1,5 puan artışla 110,2’ye yükselmişti.

Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler, endeksi azalış yönünde etkiledi.
RKGE RKGE-MA Nisan 2021 Verileri
Kaynak: TÜİK

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir Mart’a kıyasla güçlendi. İç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir ise artış bildirenler lehine döndü.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıflayarak devam etti. Buna karşılık mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.

Gelecek üç aydaki istihdama ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerse güçlendi.
Nisan 2021 Reel Kesim Beklentileri
Kaynak: TÜİK

Söz konusu dönemde ankete katılan işyerlerinin yüzde 43,8’i üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtti. Yüzde 16,9‘u talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu bildirirken bunu hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, diğer faktörler ve işgücü yetersizliği izledi.

Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde artış bildirenler lehine seyir güçlendi.

Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki yurt dışı piyasalarda rekabet gücüne ilişkin azalış yönlü değerlendirmeler ise artış bildirenler lehine döndü.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12,4‘e geriledi. Daha kötümser olanlar yüzde 15,3’e yükselirken, sabit kalanların oranı yüzde 72,3‘e arttı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu