Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

OECD %5,7 ile Güçlü Küresel Ekonomik Büyüme Tahmin Etti

OECD, merakla beklenen son ekonomik beklentilerini yayımladı.
OECD %5,7 ile Güçlü Küresel Ekonomik Büyüme Tahmin Etti
Son Güncelleme: 
Yorum

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) beklenen ara ekonomik görünüm raporunu yayımladı. Buna göre OECD, dünya ekonomisinin 2021’de yüzde 5,7 büyüyeceğini öngördü.

Mayıs ayında grup, küresel ekonomik büyüme tahminini daha önceki yüzde 4,2’lik tahminden 2021 için yüzde 5,8’e yükseltmişti. Ancak toparlanmanın eşitsiz kaldığını ve bunun halk sağlığı politikalarının etkinliğine bağlı olmasının muhtemel olduğunu eklemişti.

Yine Mayıs raporunda dünya GSYİH büyümesinin gelecek yıl yüzde 4,4 olacağını ancak 2022 sonunda küresel gelirin kriz başlamadan önce beklenenden 3 trilyon ABD doları daha az olacağını öngörmüştü.

OECD: Türkiye Ekonomisi 2021’de %8,4 Büyüyecek

OECD: Türkiye Ekonomisi 2021'de %8,4 Büyüyecek
KAYNAK: OECD

Bugünkü raporunda OECD, küresel ekonominin bir yıl önce tahmin edilenden çok daha güçlü bir şekilde büyüdüğünü ancak toparlanmanın eşitsiz kaldığını belirtti. Bunun hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasaları bir dizi riske maruz bıraktığını ekledi.

Aşının piyasaya sürülmesinin devam etmesi ve devam eden ekonomik faaliyetin kademeli olarak yeniden başlamasıyla OECD, bu yıl yüzde 5,7 ve 2022’de yüzde 4,5 büyüme öngördü.

Rakamlar Mayıs raporuna kıyasla çok az değişiklik gösterdi. Ülkeler krizden, genellikle COVID 19 öncesi güçlü ve zayıf yönlerini ve pandemi sırasındaki politika yaklaşımlarını yansıtan farklı zorluklarla çıkarken üretimin veya istihdamın pandemi öncesi seviyelerine ulaştığı ülkelerde bile iyileşmenin tamamlanmadığını söyledi.

Çin’in 2021’de yüzde 8,5 ve 2022’de yüzde 5,8 büyüyeceğini tahmin eden kurum, Türkiye’nin 2021’de yüzde 8,4 ve 2022’de yüzde 3,1 büyüyeceğini tahmin etti.

Enflasyon görünümünde belirgin bir değişiklik varken bunun ABD’de ve bazı yükselen piyasa ekonomilerinde keskin bir şekilde yükseldiği ancak diğer birçok gelişmiş ekonomide, özellikle de Euro Bölgesi’nde nispeten düşük kaldığı aktarıldı.

Ekonomilerin yeniden açılmasıyla birlikte talepteki hızlı artış, petrol ve metallerin yanı sıra gıda gibi kilit emtia fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve bu da yükselen piyasalarda enflasyon üzerinde daha güçlü etki yarattı.

Yine de tüm zorluklara rağmen OECD raporu, bu enflasyonist baskıların sonunda ortadan kalkması gerektiğini söyledi. G20 ülkelerindeki tüketici fiyat enflasyonunun 2021’in sonuna doğru zirve yapması ve 2022 boyunca yavaşlamasının beklendiği bildirildi.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Baş Ekonomist Laurence Boone ile birlikte Geçici Ekonomik Görünümü sunarken şunları söyledi:

“Krizin zirvesinde hükümetler tarafından alınan kararlı adımlar sayesinde dünya güçlü bir toparlanma yaşıyor. Ancak aşı dağıtımında gördüğümüz gibi, ilerleme eşit değil. İyileşmenin sürdürülmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak, tüm ülkelerdeki etkili aşılama programlarından geleceği inşa etmek için uyumlu kamu yatırım stratejilerine kadar bir dizi cephede eylem gerektirir.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu