Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

OECD Bölgesinde GSYİH 2Ç20’de Rekor Daralırken En Büyük Düşüşü İngiltere Yaşadı

Pandeminin en çok etkili olduğu ikinci çeyrekte OECD bölgesinin GSYİH’si yüzde 9,8 daraldı. Detaylar haberimizde;
OECD Bölgesinde GSYİH 2Ç20’de Rekor Daralırken En Büyük Düşüşü İngiltere Yaşadı
Son Güncelleme: 
Yorum

2020 yılının Mart ayından bu yana dünya genelinde COVID-19 sınırlama önlemlerinin uygulanmasının ardından OECD bölgesindeki reel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), ön tahminlere göre ikinci çeyrekte yüzde 9,8’le eşi benzeri görülmemiş düşüş kaydetti.

Bu OECD bölgesinde şimdiye kadar kaydedilen en büyük düşüşken rakamın mali krizin zirvesinde, 2009’un ilk çeyreğinde kaydedilen eksi yüzde 2,3’ten önemli ölçüde büyük olduğu görüldü. Büyük yedi ekonomi arasında GSYİH en çok yüzde eksi 20,4’le İngiltere’de düştü.

Yapılan son bir çalışma da İngiltere’nin ekonomide öngörülen en kötü darbe ile birlikte en yüksek aşırı ölüm oranlarından birine sahip olduğunu göstermişti.

OECD Direktörü Anthony Gooch Gálvez Twitter paylaşımında, OECD bölgesi GSYİH’sinin 2020’nin ikinci çeyreğinde şimdiye kadarki en büyük düşüşü kaydettiğini dile getirdi.

Kilitleme önlemlerinin en katı olduğu Fransa’da GSYİH önceki çeyrekteki yüzde 5,9’luk düşüşün ardından yüzde 13,8 düşerken diğer büyük ekonomilerde de benzer düşüşler oldu.

OECD Bölgesinde GSYİH 2Ç20
Kaynak: OECD

İtalya GSYİH’sinde yüzde 12,4, Kanada GSYİH’sinde yüzde 12 ve Almanya GSYİH’sinde yüzde 9,7’lik düşüşler gerçekleşti. Birçok eyaletin Mart ayı sonunda “evde kal” önlemlerini uygulamaya koyduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde ise GSYİH yüzde 9,5 düşüşle biraz daha az daraldı. Sınırlama önlemlerinin daha az katı olduğu Japonya’da ise GSYİH ikinci çeyrekte yüzde 7,8 düştü.

Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nde GSYİH sırasıyla yüzde 12,1 ve yüzde 11,7 azalma kaydetti.
Euro Bölgesi GSYİH
KAYNAK: Eurostat

OECD bölgesi için yıllık GSYİH büyümesi, önceki çeyrekteki eksi yüzde 0,9’luk büyümenin ardından 2020’nin ikinci çeyreğinde eksi yüzde 10,9 oldu. Büyük Yedi ekonomi arasında, Birleşik Devletler yıllık eksi yüzde 9,5 büyüme kaydederken, Birleşik Krallık en keskin düşüşü kaydetti.

Uzmanlara göre İngiltere’nin yıkıcı performansının nedeni; kısmen ülkenin Mart ayındaki kilitlenmesinin daha sonraki zamanlaması ve kısıtlamaları hafifletme yolu. Aynı zamanda kilitlenme nedeniyle özellikle sert darbe alan hizmetler sektörüne olan ekonomik bağımlılığı da önemli bir etken oldu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu