
Moody’s, Güney Afrika, Nijerya ve Fas’ın bankacılık sistemlerine bakışını, pandemi ve düşen petrol fiyatlarına yönelik endişeler yüzünden düşürdüğünü açıkladı. Böylece bankaların görünümkeri istikrarlıdan olumsuza çevrildi.
Moody’s bu ülkelerde salgına bağlı olarak; bankaların varlık kalitesinin bozduğuna, kârlılıkları üzerinde baskı yarattığına ve her ülkede ekonomik büyümenin azalacağını düşündüklerini söyledi.
Aşağıdaki tabloda Moody’s tarafından ülkelerin bankacılık sistemlerine yönelik bakışı görebilirsiniz.
Afrika kıtası şu anda tüm dünyada 3 milyonu aşan koronavirüs vakasının, yüzde 1’inden daha azını oluşturuyor. Yine de kıtanın doğal kaynaklara ve ihracata bağımlı olması, karantinalar nedeniyle zarar gördü. Örneğin; kakao fiyatlarının düşmesiyle Afrika ekonomisinin büyük zarar göreceği biliniyor.
Moody’s Pazartesi günü yaptığı açıklamada, halihazırda bir durgunluk ve kötüleşen borçlanma profili ile karşı karşıya kalan Güney Afrika bankacılık sisteminin kredibilitesinin önümüzde 12 – 18 ay boyunca zayıflayacağını söylemişti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Güney Afrika’nın GSYİH’inin 2020 yılında yüzde 5,8 küçüleceğini tahmin ediyor. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, geçen hafta salgının ekonomik yansımalarını azaltmak için ülke tarihinin en büyüğü olan 26 milyar dolarlık mali teşvik paketini açıklamıştı. Ülkedeki karantinalar, Cuma itibarıyla kademeli olarak azaltılmaya başlanacak.
Hükümet de ekonomiyi desteklemek adına kredi finansmanı için Dünya Bankası, IMF, BRICS Yeni Kalkınma Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası’na başvuruda bulundu.
Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Nijerya, hem koronavirüs hem de petrol fiyatlarındaki sert düşüşe maruz kaldı.
Ülkede hakim olan bu durum, bankalarının kredi kalitesini ve döviz likiditesini zayıflatacağı anlamına geliyor. Zaten bankalar, halihazırda düşük ekonomik büyüme ve artan yasal maliyetlerle uğraşıyorlardı.
Salı günü IMF, Nijerya için beş yılda ödenecek 3,4 milyar dolarlık acil finansmanı onayladı. Bu miktar, herhangi bir Afrika ülkesinin pandemi ile mücadele sürecinde alacağı en büyük kredi oldu. IMF, Nijerya’nın düşen petrol fiyatları ve talep eksikliğinden ciddi etkilendiğini kabul etti. Ülkede gerçek GSYİH’in 2020’de yüzde 3,4 oranında daralacağını öngördü.
Moody’s, Nijerya bankalarının petrol ve gaz endüstrisine bağlı olmasının önemli bir detay olduğunu belirtti. 2019 yılının sonunda toplam kredilerin yaklaşık yüzde 27’sinin petrol fiyatlarındaki düşüşe duyarlı hale geldiğini hatırlattı.
Moody’s, “Bankacılık sistemi de yüksek derecede dolarize edildi ve naira devalüasyonunda hem varlık hem de borçlar üzerinde baskı yarattı. Ancak Nijerya’nın en büyük bankaları yüksek hükümet desteğinden yararlanmaya devam edecek,” ifadelerini kullandı.
Fas ekonomisinin, 2020’de yüzde 3,7 daralması tahmin edilirken, salgın ve düşük yağmur oranının tarım sektörünü vuracağı söylendi.
Ülke ekonomisi için son derece önemli olan tarım sektörü, koronavirüs salgınınden etkilendi. Zaten düşük yağış sorunu yaşanıyordu. Bunlarla birlikte işlerin daha da kötüye gidebileceği yorumu yapıldı. Ancak bu durumun, Fas’ın net ithalatçı konumu ile düşük petrol fiyatlarına bağlı olarak kısmen dengelenebileceği tahmin ediliyor.
Moody’s, Fas ve Sahra Altı Afrika ülkelerindeki KOBİ’lere önemli ölçüde maruz kalınarak borçlu konsantrasyonları nedeniyle sorunlu kredilerin artmasını bekliyor. Fas bankalarının sahip olduğu sermaye düşük olsa bile söz konusu etkileri tamponlayacak fon ve likiditeye iyi erişimleri olduğu da belirtiliyor.