Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Mayıs’ta ABD’nin İthalat ve İhracat Fiyat Endeksi 3 Aylık Düşüşünü Sonlandırdı

ABD'de ithalat ve ihracat fiyat endeksinin Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Her ikisinde de yükseliş kaydedildi.
Mayıs’ta ABD’nin İthalat ve İhracat Fiyat Endeksi 3 Aylık Düşüşünü Sonlandırdı
Son Güncelleme: 
Yorum

Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ABD’de şimdiye kadar 2 milyon 90 bin vaka ve 116 bini aşkın can kaybı raporlandı. Aylardır felaketin merkezi olmaya devam eden ülkede tüm yaşam alt üsy oldu.

Mücadeleyi ne zaman yeneceği ya da kayıplarını ne zaman azaltacağı bilinmeyen ülke, açıklanan verilerle ekonomide genel görünüme ilişkin tablo çizmeye yardımcı oluyor.

Dün açıklanan Mayıs ayı ÜFE’si düşüş beklentilerine rağmen %0,4 artış kaydetmişti. Ayrıca işsizlik başvurularındaki kademeli azalma dün de davam etse de, bunların hiçbiri toparlanma için güçlü bir sinyal sayılmazdı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre, ülkede Mayıs ayı ithalat ve ihracat fiyat endeksi arttı.

Açıklanan verilere göre, ülkede Mayıs ayı ithalat fiyat endeksi bir önceki ay olan Nisan’a kıyasla %1 arttı. Beklentilerin üzerinde gelen bu veri, %0,6’lık artış tahminlerini aştı. Mayıs’tan önceki 3 ay boyunca art arda azalış kaydeden endekste toparlanma görüldü.

İthalat fiyat endeksinin Mayıs’taki seviyesi 2019 yılının aynı ayına kıyasla %6 azalışa işaret etti.
ABD İthalat Fiyat Endeksi Grafik
Kaynak: U.S. Bureau of Labor Statistics

İthalat fiyat endeksindeki yukarı yönlü seyir, akaryakıt fiyatlarının zamlanmasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca yakıt dışı fiyatlar da aynı dönemde arttı.

Mayıs’ta gıda, yemek ve içecek gibi tüketim mallarındaki artış, yakıt dışı sanayi malları ve otomotivdeki azalan fiyatları dengeledi.

Mayıs’ta tıpkı ithalatta olduğu gibi ihracat fiyat endeksi de aynı dönemde arttı.
ABD İhracat Fiyat Endeks Grafik
Kaynak: U.S. Bureau of Labor Statistics

Nisan ayına kıyasla %0,5 artan endeksteki bu artış, beklentilerin altında kaldı. Tahminler %0,6 artış olacağı yönündeydi.

İthalat fiyat endeksi ile benzer şekilde Şubat, Mart ve Nisan aylarında düşüş kaydeden ihracat, Mayıs’ta toparlanmaya başladı. 2019’un Mayıs ayı ile kıyaslandığında ihracat fiyat endeksinde %6 düşüş kaydedildi.

ABD’de tarım dışında kalan ürünlerin yüksek fiyatlardan ihraç edilmesi ve tam tersi durumu yansıtan tarım ürünlerinin düşük fiyatlardan ihraç edilmesi dengeleyici rol oynayarak ihracat fiyat endeksinin yükselmesinde etkili oldu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu