Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Mal Ticaret Barometresi 100,7’ye Yükselse de Dünya Ticaretindeki Riskler Sürüyor

Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin verilerde dünya ticaretinin büyük ölçüde toparlandığı görülüyor. Ancak DTÖ raporunda ikinci dalganın ticaretteki belirsizliği koruduğu belirtildi.
Mal Ticaret Barometresi 100,7’ye Yükselse de Dünya Ticaretindeki Riskler Sürüyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) son yayımladığı rapora göre mal ticaretinde küresel boyutta iyileşme oldu. Ağustos ayında 84,5 ile son 13 yılın en düşük seviyesine gerileyen mal ticareti barometresi, üçüncü çeyrekte keskin bir yükseliş gösterdi.

100,7 seviyesine yükselen mal ticaret barometresi ihracat siparişlerindeki artıştan olumlu etkilendi. Covid-19 pandemisine bağlı olarak sert gerileyen ticari faaliyetlerde toparlanma olsa da, ikinci dalga etkisiyle bu tablonun yeniden bozulacağına dikkat çekiliyor.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında konulan tedbirler ikinci çeyrekte dünya ticaretinde sert düşüşlere yol açmıştı.
Mal Ticaret Barometresi
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

Birçok ülke Nisan ayından itibaren ekonomilerini yeniden açarak işgücü faaliyetlerine geri döndü. Bunun etkisi ile dünya ticaretinde de iyileşme gözlendi. Kısıtlamaların kaldırılması mal ticareti barometresinin üçüncü çeyrekte 100 eşik değerinin üzerine çıkmasını sağladı.

Söz konusu verinin 100’ün üzerinde olması iyileşmeyi, altında olması ise durumun kötü olduğunu ifade ediyor. Her ne kadar açıklanan rakamlar olumlu olsa da raporda bu tablonun yıl sonu verilerinde yeniden bozulacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

Geçtiğimiz aylarda değerlendirmede bulunan Moody’s analistleri de toparlanmaya geçen küresel ticaretin, ikinci dalganın yaşanması durumunda bozulacağını belirtmişti.

Dünya genelinde 1 milyon 368 bin insanın öldüğü pandemi ikinci dalgasını çok sert bir şekilde devam ettirirken birçok ülke yeniden karantina uygulamalarına geçti. Bu sebeple dünya ticareti ile ilgili belirsizliğin hala çok yüksek olduğu ifade ediliyor. Barometrede yer alan alt endekslerin hemen hemen hepsinin son aylarda yükseldiği, bazılarının ise düşük seviyede kaldığı açıklandı.

İhracat siparişleri endeksinin 113,5, tarımsal hammaddelerin 103,6 ile trendin çok daha üzerinde yükseliş gösterdiği belirtildi. Konteynır taşımacılığı 102 ile kritik değerin üzerinde kalırken, otomotiv ürünleri endeksi 94,6, hava taşımacılığı 88,5, elektronik bileşenler ise 94,6 ile 100 puanın altında kaldı.

Yaşanan sağlık krizi sene başından bu yana hem yolcu hem de kargo uçuşlarında tarihin en belirgin düşüşlerinin yaşanmasına sebep oldu.
Ticari Uçuş Grafiği
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

Dünya genelinde gerçekleşen ticari uçuşlar Şubat ve Nisan ayları arasında %80 geriledikten sonra Ağustos‘ta bir miktar toparlandı. 20 Eylül – 31 Ekim tarihleri arasında Avrupa tarafında yaklaşık yüzde 30’luk düşüş gerçekleşti.

Konteynır gemilerinin günlük liman uğrak sayısı Şubat, Nisan ve Mayıs ayları boyunca düşüş sergiledi. Temmuz ayında sene başındaki seviyelere yaklaşan liman uğrak sayısı o tarihten bu yana çok fazla değişiklik göstermedi.

İmalat sanayinde en çok tercih edilen ürünlerden olan bakır, Chicago Ticaret Borsası’nın (CME) bir bölümü olan COMEX borsasında 15 Şubat – 20 Mart tarihleri arasında %24 oranında geriledi. Bakır vadeli işlem fiyatları Ekim başından 10 Kasım’a kadar %44 yükseliş gösterdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu