
Küresel ekonomi, ABD ve Çin arasındaki son gelişmelerle birlikte bazı temellerini yeniden kazanıyor. Pazartesi günü açıklanan yeni bir araştırma, ABD’deki ticari faaliyetin Aralık’ta beş ayın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterirken Çin’in sanayi üretimi ve tüketici harcaması da Kasım ayında hız kazandı.
Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Composite, Pazartesi günü en yüksek seviyelerinde kapanırken, bu yıl kırılan son rekor dizisine imza attı. Stoxx Europe 600 Endeksi ise dört yıldan uzun süredir ilk yeni yüksek seviyesini belirledi. Buna rağmen yeni veri, kıtanın düşük büyümeye saplanıp kaldığını gösterdi.
Ekonomik ölçümler, ABD’nin Çin anlaşmasının yanı sıra Meksika ve Kanada anlaşması cephesinde büyük ilerleme kaydedilmesi üzerine geldi.Ayrıca Washington’daki milletvekilleri, hükümetin yeniden kapanmasını önlemek için bir anlaşmaya varmışlardı. İngiltere seçimlerinin sonucu da ülkenin Avrupa Birliği’nden ne zaman ve nasıl ayrılacağı konusundaki belirsizlikleri hafifletti.
Öte yandan, FED ekonominin istikrar kazandığını öne sürerek faiz oranlarındaki indirimleri duraklatacağını söyledi. Raymond James’in baş ekonomisti olan Scott Brown; “2020’de ılımlı ekonomik büyümeye bakıyoruz, aşağı yönlü riskler Ağustos‘takinden çok daha az şiddetli görünüyor” dedi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Pazartesi günü yayınlanan rakamlar da Kasım ayındaki sanayi üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 6.2 arttığını gösterdi.Ayrı bir açıklamaya göre, Çin’in perakende satışlarının Ekim’deki yüzde 7.2’lik artışa kıyasla, Kasım’da yüzde 8 arttığı ortaya çıktı. Verilerin yayınlanmasından sonra UBS ve Oxford Economics’teki ekonomistler, 2020 Çin büyümesi için tahminlerini önceki yüzde 5.7’den yüzde 6’ya yükseltti.
UBS ekonomistleri Pazartesi günü yayınlanan bir notta, Pazartesi günkü piyasa tepkisinin kısmen ABD ile Çin anlaşmasının ticaret savaşının zirve tarifelere ulaştığı anlamına geldiği ve olumsuz sonuçların dağılması gerektiğini yansıttığını belirtti.
IHS Markit ekonomisti Chris Williamson da ABD satın alma yöneticilerine işaret ederek; “iyileşme belirtileri durgunluk risklerini önlemeye yardımcı oluyor” dedi. Analitik firması ABD ekonomisinin 2020’de yüzde 2.2 oranında büyümesini beklerken FED yetkilileri geçen hafta yüzde 2 büyüme öngörmüştü. Sonuçta Pazartesi gününün verileri, ABD imalat sektörünün ticaret belirsizliği ile işaretlenmiş sıkıntılı bir yıldan sonra istikrar kazandığını gösteren en son veri oldu.
Ticaretteki gelişmelere ek olarak petrol fiyatları da bir yıl önceye kıyasla yüzde 30 yükseldi ki bu enerjiyle alakalı üretimde daha fazla daralmayı durdurabilecek bir eğilimdi.Otomobil üreticileri de iş sözleşmelerine sahip ve küresel ekonomik yavaşlama bazılarının korktuğu kadar şiddetli görünmüyor. Uluslararası Para Fonu da Ekim ayında, küresel büyümenin 2019’da yüzde 3’e düşmesi beklenmesine rağmen küresel ekonominin son aylarda istikrar kazandığını açıklamıştı.
Gelecek yıl iyileşme bekleyen IMF, 2020 büyümesini yüzde 3.4 olarak tahmin etmişti. IMF Başkanı Kristalina Georgieva geçen hafta The Wall Street Journal’ın CEO Konseyi’ne; “bu toparlanma demek. Ancak aynı zamanda bu tahminde oldukça aşağı yönlü riskler olduğunu da söylüyoruz” demişti.
Diğer tarafta Euro Bölgesi durgunlukla mücadele etmeye devam ediyordu. Pazartesi günü açıklanan bölge çapındaki satın alma yöneticileri araştırmaları, Aralık ayında ihracat temelli imalat sektöründe keskin bir düşüşe işaret etti.
Avrupa Merkez Bankası ekonomistleri Perşembe günü, gelecek yılki ekonomik büyüme tahminlerini yüzde 1.1’e düşürdü. Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında ECB Başkanı Christine Lagarde, politika yapıcıların başka bir teşvik paketi açıklamayı düşündüğüne dair hiçbir işaret vermezken, bunun yerine bir miktar stabilizasyon işaretlerine dikkat çekti.