Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Koronavirüs Asya Ekonomilerinde Şirket Borçlanmalarını Artırdı

Koronavirüs dünya çapında etkisini artırdıkça şirketler güçlü kalmakta zorlanıyor. Çin, Singapur ve Güney Kore'dekiler salgınla birlikte borçlanmalarını artırıyor.
Koronavirüs Asya Ekonomilerinde Şirket Borçlanmalarını Artırdı
Son Güncelleme: 
Yorum

Birkaç ay içinde dünya ekonomisinde deprem etkisi yaratan koronavirüste 3 milyon 508 bin vaka ve 248 bin can kaybı kaydedildi. Salgının yavaşlama hızının azaldığı söylense de ölü sayısı her gün artmaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerini dahi tarihi bir resesyona sürükleyen salgın, binlerce vatandaşı işsiz bırakırken ekonomileri bir an önce eski rutinlerine dönmeye zorladı.

Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu (ANZ) Şirket Borçlanmalarının Arttığını Duyurdu

Şirket Borçlanmaları ArttıPandemi ile birlikte adeta can çekişen ekonomiler, şirketlerdeki işleyişin bozulmasından da büyük zarar gördü. CNBC’nin haberine göre; ANZ’nin raporladığı birtakım sonuçlar şirket borçlanmalarının salgın döneminde arttığını ortaya koydu.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan söz konusu rapor; zaten son birkaç yıldır hızlı bir şekilde borçlanmaya başlayan şirketlerin Covid-19 nedeniyle bu eğilimini artırdığını gösterdi. Özellikle Çin, Singapur ve Güney Kore’deki şirketler gelirlerindeki azalma nedeniyle daha çok borçlanmak durumunda kaldı.

Asya ekonomilerindeki bu derin sarsılmanın konu edildiği raporda şu ifadelere yer verildi;

ANZ Korona Şirketlere EtkisiRaporda ayrıca Singapur ve Güney Kore’de özellikle enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ağır darbe aldığı, Çin’de ise özellikle emlak sektöründeki şirketlerin büyük riskle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Devletlerin ekonomik ilerlemesinde büyük payı olan enerji sektörünün pandemiyle birlikte şirketlere nakit sıkıntısı yaşattığı bildirildi.

Güney Kore’li enerji şirketlerinin de nakit bulma konusunda zorluk çektiği belirtilen raporda pandeminin negatif etkilerine dikkat çekildi. Çinli gayrimenkul şirketleri ise son zamanlarda büyüme hızı endişesine kapılmıştı. Küresel salgın olmasa bile, bu bölgelerde küçük ve orta ölçekli işletmeler son 2 yıldır çokça kredi kullanıyordu.

“Küçük işletmeler, kendilerinden büyük ve yaşça yakın oldukları şirketlere kıyasla daha fazla nakit sıkıntısı çekiyor ve bu da bu KOBİ’lerin Güney Kore ekonomisindeki önemi nedeniyle makroekonomik bir risk oluşturuyor.”

Raporda konu edilen üç ülkenin koronavirüsteki son durumunu inceleyecek olursak;

Singapur Korona Son Durum
Kaynak: Worldometer

Öte yandan Singapur, Başbakan Lee Hsien Loong’un öncülüğünde zarar gören ekonomisini iyileştirmek amaçlı yeniden başlatma çalışmalarına odaklanmıştı. Yine de salgın tamamen ortadan kalksa dahi bir dizi önlemin devam edeceği belirtilmişti.

Güney Kore Korona Son Durum
Kaynak: Worldometer

Salgınla mücadelede oldukça başarılı olan Güney Kore ise bu duruma rağmen 2020’nin ilk çeyreğinde daralmaktan kurtulamamıştı. %1,4 oranında daralan ülke ekonomisi, 2008 yılından bu yana görülen en ciddi sarsılmayı yaşamıştı.

Çin Korona Son Durum
Kaynak: Worldometer

Salgının doğuş merkezi olan Çin ise özellikle Şubat ayı ortalarında ciddi tehlikeler atlatmıştı. Virüs tüm dünyaya sıçradığında ise bir aylar içinde vaka sayısını azaltan ülke, şimdilerde açıkladığı yeni vaka sayısını önemli ölçüde azalttı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu