
Üreticilere Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı-II (IPARD) kapsamında finansman destek sağlanmaya devam ediliyor. 6. başvuru çağrısı kapsamında 60 milyon Euro destek açıklanan programın, 8. başvuru çağrısı açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli IPARD-II 8. başvuru çağrısıyla tarım girişimcisine 50 milyon Euro tutarında hibe paketi sunduklarını açıkladı. Tarım alanında üretici, yetiştirici ve pazarlama olmak üzere girişimleri destekleyen hibe paketi yeni makine ve ekipman alımına yardımcı olacak.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli kırsal alanlarda girişimlere destek olmaya devam edeceklerini söyledi.Sekizinci başvuru çağrısı tanıtım programında hibe desteğinin detaylarını paylaşan Pakdemirli, 50 milyon Euro (320 milyon Türk lirası) tutarındaki destekle yeni ekipman ve makine alımı ile modernizasyonu artıracaklarını söyledi.
Söz konusu destek paketi ile süt toplama merkezleri süt ve ürünlerinin işlenmesi, pazarlanması, et parçalama ve işleme tesisleri, meyve ve sebze ürünlerinin işlenip depolanması gibi yatırımlar desteklenecek.
Verilecek olan hibeler saydığımız bu sektörlere göre değişkenlik gösterecek. Ancak ortalama rakam 1 milyon 250 bin Euro ile 3 milyon Euro arasında belirlenecek.
Hibe oranları gerçek ve tüzel kişiler için %40, kooperatif ve üreticiler için %50 olarak belirlenecek. Bakan Pakdemirli bunlara ilaveten süt toplama araçları, süt tankerleri, dondurma ve şoklama sistemlerinin de destek kapsamına alındığını açıkladı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Hakan Kalender, tarımda Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.Bu çalışmaları 42 ilde 2600 personelle sürdürdüklerini ifade eden Kalender, AB standartlarındaki tesis sayısını artırmak istediklerini belirtti. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı da aynı şekilde tarım sektörünün AB’ye üyelik sürecinde çok önemli olduğunu vurguladı.
Kaymakcı, 2011 yılından bu yana 14 bini aşkın proje için AB fonundan 1,1 milyar Euro’nun kırsal toplumun kalkındırılması için aktarıldığını açıkladı. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, AB’den gelen her kuruşun tarımsal kalkınmada kullanıldığını dile getirdi.
AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Lys ise kırsal ekonominin yaşadığı zorluklara değinerek, “Gençlerin göçünü azaltmak istiyorsak kırsal alanların yaşam ve çalışma açısından cazip yerler haline gelmesini sağlamalıyız.” ifadesine yer verdi.