
İngiltere ekonomisi, kayıtların başlamasından bu yana otomobil üretimindeki en büyük düşüşün ardından Nisan ayında keskin bir şekilde daraldı. Bunun nedeni, üreticilerin İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını bekledikleri zaman için planlanan kapanışları tersine çevirememeleri oldu.
2019’un başlarında birçok otomobil üreticisi, Brexit nedeniyle Nisan’da ülkede geçici olarak kapatılacağını açıklamıştı.Buna karşın Başbakan Theresa May, ayrılığa sadece birkaç gün hala Brexit’in ertelenmesini sağladı ve ardından bir erteleme daha gelerek 31 Ekim’e kadar ayrılık ertelendi. Ancak bu işletmelerin planlarını değiştirmeleri için geç bir karar oldu.
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre; İngiltere ekonomisi, Mart ayındaki yüzde 0,1’lik düşüşün ardından Nisan ayında yüzde 0,4 oranında daraldı. Reuters anketine katılan ekonomistlerin öngördüğünden çok daha büyük bir düşüş olduğu kaydedildi. Son üç aylık büyüme ise yüzde 0,5’ten yüzde 0,3’e geriledi.
Çoğu ekonomistin beklediğinden daha keskin bir yavaşlama olurken, yıllık büyüme oranı yüzde 1,3’e kadar geriledi.Nisan ayında otomobil üretimi, kayıtların 1995 yılında başlamasından bu yana kaydedilen en büyük düşüş olan yüzde 24’e geriledi. Daha geniş olan nakliye ekipmanları kategorisi ise 1974 yılından bu yana görülen en büyük düşüşü kaydetti.
ONS istatistikçisi Rob Kent-Smith, “GSYİH büyümesi, son üç ayda ekonominin Nisan ayındaki küçülmesinin temel olarak otomobil üretimindeki çarpıcı bir düşüş nedeniyle İngiltere’nin AB’den ayrılık tarihinin kesinleşmesinin, planlanan kapanmaya yol açması konusundaki belirsizliğin azalmasıyla birlikte azaldığını gösterdi,” dedi.
Bugün açıklanan veriler, 2019’un ilk üç ayında gerçekleşmeyen Brexit’in stok yapan işletmelerle desteklenmesinin ardından ekonominin yavaşladığını doğruladı.İngiltere Merkez Bankası, geçen ay GSYİH büyümesinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2’den Haziran’a kadar olan üç aydaki daralmayı ise yüzde 0,5’e çıkarmıştı. BOE’nin baş ekonomisti Andy Haldane ise büyümenin bu tahminin altında kalacağına işaret ederken, yıllık büyümenin yüzde 1,5 olacağı tahmin ediliyor.
İngiltere ekonomisi, 2016 yılındaki Brexit referandumundan bu yana ivme kaybetti. Ancak iş piyasası güçlendi ve Haldane, bir başka oran artışının zamanının yaklaştığına işaret etti. Bu duruş, ABD ile Çin arasındaki ticari çatışmanın etkisiyle ilgili endişelerin yoğunlaştığı pazarlardaki görüş ile çekiliyor.
Ülkede PMI anketleri ise ekonominin durgunluğa yakın olduğuna işaret ederken, işletmelerin Brexit ile ilgili endişelerine rağmen resmi verilerin güçlü bir şekilde ortaya çıkması karşısında ilk çeyrekte benzer şekilde kasvetli oldukları görülüyor.