
İngiltere, merakla beklenen GSYİH rakamlarını açıkladı. İkinci çeyrekte yüzde 19,8 oranında küçülerek resesyona giren İngiltere, Eylül ayında yüzde 1,1 büyüdüğünü açıkladı.
Bu, Ağustos ayındaki yüzde 2,1 GSYİH büyümesi üzerine gelirken ardışık beşinci artışı temsil etti. Fakat oran yine de Şubat seviyesinin yüzde 8,2 altında kaldı. Aylık GSYİH, kilitleme önlemleri azalmasıyla Eylül’de yüzde 1,1 artarken bu Nisan’daki yüzde 19,5’lik rekor düşüşün ardından beşinci ardışık artış oldu.
Eylül 2020 GSYİH, Nisan 2020’nin düşük seviyesinden %22,9 daha yüksekken koronavirüs (COVID-19) pandemisinin tam etkisinden önce Şubat 2020’de görülen seviyelerin %8,2 altında kaldı. Ayrıca 2020’nin 3. çeyreğine doğru ivme kaybı yaşandı.
Ulusal İstatistik Ofisi, Temmuz-Eylül çeyreği GSYİH’sinin ise yüzde 15,5’lik rekor bir büyüme kaydettiğini tahmin etti.
Bu, 2020’nin ikinci çeyreğindeki rekor daralmanın ardından faaliyette bir miktar toparlanmayı yansıtsa da Birleşik Krallık’ta GSYİH seviyesi 2019’un sonundaki seviyesinin yüzde 9,7 altında kaldı.
Bir yıl önceki aynı çeyreğe kıyasla, İngiltere ekonomisi yüzde 9,6 düştü. Temmuz-Eylül döneminde hizmet, üretim ve inşaat sektörlerinde çıktı rekor düzeylerde artarken seviye 2019’un dördüncü çeyrek seviyelerinin altında kaldı. İş yatırımındaki artış özel tüketimden çok daha zayıf olduğu için harcama seviyeleri koronavirüsün etkisinden önceki seviyelerinin oldukça altında kaldı.
Ardışık iki çeyreklik daralmanın ardından üçüncü çeyrekte yüzde 15,5’lik rekor büyüme tahmin eden ONS, bunun üçüncü çeyrekte kilitleme kısıtlamalarının devam eden gevşemesini yansıttığını belirtmek gerektiğini aktardı.
Üçüncü çeyrekteki aylık GSYİH yörüngesi, çeyrek boyunca ivme azaldığı için Ağustos ve Eylül aylarında büyümede bir yavaşlama olduğunu ortaya koydu.
Temmuz ayında GSYİH, konaklama ve yiyecek hizmetlerinin ve kısıtlamaların azaltılmasının etkisiyle %6,3 arttı. Temmuz ayında konut inşaatı faaliyeti de artarken otomobil galerilerinin yeniden açılması ve artan talep, motorlu araçların toptan ve perakende ticaretini ve onarımını artırdı.
Ağustos ayında, barınma ve yemek hizmetlerinin etkisiyle GSYİH %2,2 büyürken bu kısıtlamaların hafifletilmesi ve Dışarı Ye programıyla yönlendirildi. Uluslararası seyahat kısıtlamalarının yurt içi konaklamayı artırmasının yanı sıra konaklama endüstrisindeki büyüme de katkıda bulundu.
Eylül ayında ise GSYİH daha da yavaşlayarak yüzde 1,1‘e geriledi. Burada en büyük katkı mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerden gelirken yasal faaliyetler, muhasebe ve reklamcılık sessiz bir Ağustos ayının ardından güçlü bir büyüme kaydetti. Eylül’de eğitimin de büyük bir olumlu katkısı oldu.