Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF: Yunanistan Şu Anda Euro Bölgesinin En İyi Oyuncuları Arasında

Uluslararası Para Fonu'nundan (IMF), Yunanistan'ın şu anda Euro bölgesinin en iyi oyuncuları arasında olduğu yorumu geldi. İşte detaylar;
IMF: Yunanistan Şu Anda Euro Bölgesinin En İyi Oyuncuları Arasında
Son Güncelleme: 
Yorum

IMF, egemen borç krizi sırasında en fazla acı çeken Euro bölgesi ekonomisi ve en yüksek borç ile işsizliği olan ülkesi Yunanistan’ın şimdi bölgenin en iyi performans gösterenleri arasında olduğunu söyledi. Ülkenin ekonomisine yönelik yayımlanan yeni bir raporda, ekonomik kriz sırasında kurtarma faaliyetlerinde kredi verenlerden biri olan IMF, Yunanistan’ın olumlu ekonomik ilerleme kaydettiğini belirtti.

Peter Dohlman, Yunanistan’ın 2018’de yüzde 2 büyüdüğünü, bu yıl ise yüzde 2,5 oranında büyümesini beklediklerini söyledi.

IMF’nin Yunanistan elçisi olan Dohlman, “Dikkate alınması gereken birçok olumlu gelişme var. Büyümenin bu yıl, 2018’deki yüzde 2’den yüzde 2,5’e çıkmasını bekliyoruz. Bu, Yunanistan’ı Euro bölgesi büyüme tablosunun üst kademesine koyuyor,” dedi.

Hükümetin, Avrupa ülkelerinin kabul ettiği iddiali mali hedefleri, büyümeye bir katkısı olmasa da tutturduğunu söyleyen IMF elçisi, pazar erişiminin bu yıl iki başarılı devlet tahvili ihracı ile yeniden kurulduğunu açıkladı. Diğer alanlarda da normalleşmenin görüldüğünü belirten Dohlman, müşterilerin artık nakit paralarını Yunanistan’daki herhangi bir bankaya taşımakta serbest olduğunu söyledi.

Bankaların, Avrupa Merkez Bankası tarafından sağlanan acil likidite yardımını neredeyse tamamen geri ödediğini de sözlerine ekledi.

Dohlman, ekonominin tam istihdama ulaşmasıyla birlikte büyümenin kademeli olarak ılımlı olmasını beklediklerini açıkladı. Yunanistan artık IMF ile borçlanma düzenlemesine sahip değil. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile birlikte 2009 yılının küresel mali çöküşü sırasında hükümetin borç krizinde son çare olarak borç vermiştir.

Yunanistan’ın 2010 yılından bu yana üç yardım komisyonundaki rolünün ardından IMF’ye 9,4 milyar Euro borcu bulunuyor. Toplamda 289 milyar Euro değerinde yardım toplantısı yapılırken, AB tarafından finanse edilmişti. Daha az bir kısmı ise IMF tarafından denetlenmişti. Kurtarma ise yaygın tasarruf önlemlerinden özelleştirme programlarına kadar zorlu şartlarla gelmiş ve Yunanistan’a zorlu ekonomik hedefler verilmişti.

Yunanistan 3 yıllık kurtarma programını 2018’in Ağustos ayında tamamladı ve ekonomik sağlık kontrolü yapılması istendi.

Ülkede reformların devam etmesini sağlamak isteyen IMF’nin ortaya çıkardığı ekonomik sağlık kontrolü adı altında, her yıl iki resmi istişare yürütülüyor. Euro bölgesinin maliye bakanları grubu ise Yunanistan’ın ekonomik ve mali durumunu gelişmiş gözetim raporları olarak adlandırdıkları durulma yakından izlemeye devam ediyorlar. Yunanistan Maliye Bakanı ise reformların tamamlanmak üzere olduğunu ve AB’den taze para alacaklarını söylemişti.

Bu grup, hafta başında yapılan bir toplantıda, Yunanistan’a reformlar konusunda ilerleme kaydettiği için övgüde bulundu; ancak daha fazla yapılması gerektiğini söyledi. Nisan ayında yapılacak bir sonraki toplantıya kadar neredeyse 1 milyar Euro değerinde borç azaltma tedbiri kararını da erteledi.

Ülkenin reformlar konusunda ilerlemesine rağmen Eurostat verilerine göre; AB’de en yüksek işsizlik oranına sahip olduğu biliniyor.

Yunanistan’ın işsizlik oranı, 2018 yılının Kasım ayında yüzde 18,6 olarak açıklandı. Genç nüfusun işsizlik oranı ise Kasım ayında yüzde 39,1 seviyesinde. İşsizlik azalırken IMF, özellikle genç nüfusun işsizlik oranının kabul edilemez derecede yüksek olduğuna dikkat çekmişti. Bu nedenle de büyümenin mali hedeflere tercih edildiğini söylemişti.

IMF, “Zor kazanılan ekonomik istikrara rağmen Yunanistan yüksek güvenlik açıkları ve zayıf ödeme disiplini ile karşı karşıya kalan bir ülke olmaya devam ediyor. Bu, örneğin bankalardaki yüksek performans göstermeyen kredi oranlarına ve yüksek özel ile kamu sektörü borcu seviyelerine yansıtılıyor,” uyarısında bulunmuştu.

IMF, Yunanistan’ın 2019’da yapacağı genel seçimin hükümet politikaları üzerinde daha fazla baskı yapmasını bekliyor.

IMF, “Seçim yılı, ücretlerin artması gibi politikalar üzerinde baskıların yanı sıra yıllarca süren maliyet azaltma ve reform çabalarının ardından olası yorgunluk riskleri var. Krize yol açan sürdürülemez politikalardan uzak bir yerde yapılması gereken ayarlama, hedeflenen destekle en savunmasız olanları koruma çabalarına rağmen ağır bir maliyet getirmiştir,” ifadelerini kullandı.

Risklerin; küresel finansal koşulların sıkılaştırılması, yüksek faiz oranları üzerinden ve AB’nin başka bir yerindeki büyümenin yavaşlamasıyla da ortaya çıktığı söyleniyor. Avrupa Komisyonu’nun son kış tahminlerine göre; 2019’da Euro bölgesinin en büyük ekonomileri olan Almanya ve Fransa’nın sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 1,3 oranında büyümesi bekleniyor. Yunanistan ise yüzde 2,2 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu