Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İmalat PMI Ocak’ta 51,3 ile 22 Aydır İlk Kez Eşik Değerin Üzerine Çıktı

İstanbul Sanayi Odası verilerine göre Türkiye’nin imalat PMI Ocak ayında 51,3 seviyesine yükselerek, sektörün yıla olumlu bir başlangıç yaptığını gösterdi.
İmalat PMI Ocak’ta 51,3 ile 22 Aydır İlk Kez Eşik Değerin Üzerine Çıktı
Son Güncelleme: 
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ekonomik büyümenin en önemli göstergesi olan imalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verilerini açıkladı. Buna göre bir önceki ay 49,5 gelen imalat PMI, Ocak’ta 51,3 seviyesine yükselerek, eşik değer olan 50,0’nin üzerine çıktı.

İSO verilerine göre Türkiye’nin imalat PMI, 22 aydır ilk kez 50,0 eşik değerini aştı.

İmalat Sektörü İyileşmeEkonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat PMI, sektörün performansını en hızlı ve güvenilir veren referans olarak kabul ediliyor. Açıklanan verilere göre 2020’nin ilk ayında talep tarafında iyileşme oldu. Bu da yeni siparişlerin artıya yönelmesini sağladı. Söz konusu dönemde yeni ihracat siparişlerinde de artış olurken, son beş aydır gerçekleşen düşüş trendi sona ermiş oldu.

İstihdam tarafında son üç aydır ilk defa artış olan Ocak döneminde, yeni siparişlerin büyüme tarafına geçmesiyle imalatçılar üretim artışını üçüncü aya taşıdı. İmalat PMI’nin 51,3 ile yaklaşık 2 yıla yakın bir zamandır eşik değerin üzerine çıkması sektördeki iyileşmenin göstergesi oldu.

Yeni siparişlerin büyüme hızı 2018 yılının Mart ayından bu yana en güçlü düzeye geldi. Son iki yılın en yüksek oranına ulaşan yeni sipariş büyüme artışı, üretim tarafına ivme kazandırdı. Bazı firmaların yeni siparişlerini karşılamak için stoklarını kullandığı belirtildi. Bu doğrultuda nihai ürün stoklarında 2019 yılının Temmuz döneminden bu yana görülen en sert düşüş gerçekleşti.

Araştırma anketine katılanlar yeni projeler ve iş genişletme planları nedeniyle ortaya çıkan ek kaynak ihtiyacının yeni işe alımları hızlandırdığını söyledi. Söz konusu dönemde satın alma faaliyetleri 2018 yılının Şubat ayından bu yana en yüksek artışı gösterdi. Öte yandan girdilerin üretim süreçlerinde kullanılmasına bağlı olarak girdi stoklarındaki düşüş sürdü.

IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, bu ay açıklanan verilerin imalat sektörünün yıla olumlu bir başlangıç yaptığının göstergesi olduğunu ifade etti. Harker açıklamasında, “Yeni siparişlerin büyüme bölgesine geçmesi, firmaları üretimi daha hızlı artırma konusunda cesaretlendirdi. Bunun sonucu olarak ek personel ihtiyacı oluştu. PMI verileri ve resmi veriler arasındaki ilişki, yılın başında sanayi üretiminde yüzde 5’in üzerinde bir yıllık büyüme performansına işaret ediyor.” sözlerine yer verdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu