Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

2. Dalga Durumunda Mart Benzeri Tam Kilitlenmelerin Olması Mümkün Değil

Görüş bildiren analistler, ülkelerin ikinci dalga durumunda Mart ayındaki gibi tam kilitlemeler uygulamalarının olası görünmediğini söylediler.
2. Dalga Durumunda Mart Benzeri Tam Kilitlenmelerin Olması Mümkün Değil
Son Güncelleme: 
Yorum

Tüm dünyada 9,5 milyonu aşana koronavirüs salgınıyla ilgili endişe verici yorumlar gelmeye devam ediyor. Bazı kurumlar yayımladıkları görünüm raporlarında, tek dalga ve çift dalga senaryolarına yer verirken ikinci dalga durumunda ekonomilerin çok daha fazla zarar göreceği tahmin ediliyor.

Sonuçta Mart ve Nisan aylarında çoğu ülkedeki aktivite durma noktasına gelmişken sınırlamaların kaldırılmasıyla verilerde iyileşme belirtileri görüldü. Ve ikinci dalgada uygulanabilecek yeni kısıtlamaların iyileşmeyi durduracağı aşikar.

Tam da bu noktada görüş bildiren analistler, ülkelerin ikinci dalga durumunda tam kilitlemeler uygulamalarının olası görünmediğini söylediler.

Credit Suisse’de APAC CIO’nun baş yatırım stratejisti olan Suresh Tantia, CNBC’ye verdiği demeçte böyle bir durumda Mart ayının tekrarlanmasının pek olası görünmediğini bildirdi. Keza Aralık’ta Çin’de patlak veren virüs, Mart ayında ABD ve Avrupa’da yayılarak yaygın kilitlenmelere yol açmıştı.

“İkinci bir virüs dalgası yatırımcılar için bir endişe kaynağı ancak bence en önemli fark, Mart ayındaki son seferin aksine, bu sefer küresel ekonominin kapanma ihtimalinin düşük olması” dedi.

Mart ayındaki satış dalgasına atıfta bulunan startejist, bunun nedeninin virüs endişeleri değil daha çok küresel ekonominin kapanması olduğunu dile getirdi.
Mart Ayı S&P Düşüşü
Görsel Kaynak: Investing

“Bu pazarlar için bir endişe, ancak Mart ayının tekrarı görmediğimiz sürece bence piyasalar bunu inceleyecek ve önümüzdeki birkaç çeyrekte toparlanmaya daha fazla odaklanacak” dedi. Diğer taraftan Reuters, Güney Kore’nin başkent Seul çevresinde koronavirüs enfeksiyonlarının “ikinci dalgası” ile mücadele ettiğini söylediğini yazdı.

Pekin’de ise yetkililer, yeni bir virüs kümelenmesi nedeniyle bazı kısıtlamaları eski haline getirse de ülke o zamandan beri durumun kontrol altında olduğunu savundu. UBS’den Harmut Issel, CNBC’ye Salı günü verdiği demeçte ülkelerin tekrar toplam kilitlenme yolunda ilerlemelerinin “pek olası olmadığını” söylemişti.

“Bir ülkenin tamamını kilitlemek size ayda GSYİH’nin %3’ü kadar maliyet çıkarır, bu yüzden gezegendeki en zengin ülkeler bile iki, üç aylık tam bir kilitlenmeyi daha kaldıramaz” demişti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu