
Çin’de Caixin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Mart ayında 50,8 seviyesine yükseldi. Bu seviye tıpkı Türkiye imalat PMI’da olduğu gibi 2018 yılının Temmuz ayından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’den gelen veriler ekonomide istikrar kazandığına dair beklentileri yükseltirken, petrol fiyatları da yukarı yönlü hareket ediyor.
Varil başına gün içi en yüksek 60,91 doları gören ham petrol, TSİ 16:05’te 60,83 dolardan işlem görüyor.Çin imalat PMI’nın iyi gelmesinin yanında, ABD ile Çarşamba günü yeniden başlayacak olan ticaret görüşmeleri de petrol fiyatlarını destekledi. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He bu hafta ABD’li müzakereciler ile ticaret görüşmelerini gerçekleştirmek için Washington’a gidecek.
Vadeli petrol kontratları 2009 yılından bu yana en güçlü çeyrek dönemlik performansını gösterdikten sonra yükselişini sürdürdü. Singapur’da Oanda Asia Pacific Ltd. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, Çin’den gelen verilerin oldukça iyi olduğunu söyleyerek, ekonomik büyümeye dair iyimserliğin arttığını dile getirdi.
Jeffrey Halley, ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerinde anlaşma sağlanması halinde fiyatların daha da artabileceğini yorumladı.Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, varil başına 61 dolara yaklaşarak 2009 yılının Haziran ayından bu yana en büyük çeyrek dönem kazancını gerçekleştirdi. Cuma günü kapanışı 60,14 dolar civarından yapmıştı. Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında %1,23 artışla varil başına 68,74 dolara kadar tırmandı.
Ham Petrol Fiyatları Anlık Değişimler için Tıklayın
Şu dakikalarda ise 68,41 dolardan işlem görüyor. ABD sondaj kulesi sayısının 2016 yılından bu yana ilk kez altı haftadır üst üste düşüş göstermesi ve ABD’nin Venezuela ile İran’a uyguladığı yaptırımlar da petrol fiyatlarını destekleyen unsurlar oldu.