
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı bu yıl boyunca yatırımcıların güvenli varlıklara olan talebinin canlı kalmasına sebep oldu. Değerli metaller arasında başı çeken altın fiyatları da bu risk ortamından bulduğu destekle yükseliş gösterdi.
Son günlerde altı yılın zirvesine yakın seyreden altında yeni bir ralli bekleniyor. Goldman Sachs Group Inc. Emtia Araştırma Küresel Başkanı Jeff Currie, fiyatların altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) gelen talepler ve merkez bankalarının alımlarıyla yükseleceğini öngörüyor.
Vadeli altın kontratları üst üste altıncı haftayı da kazançla geçirmeye yöneldi.ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in ticaret konusundaki anlaşmalara uymadığını, gerekirse yeni tedbirler alacaklarını ve yakın zamanda Xi ile görüşeceğini söyledi. Ticaret savaşında tansiyonun artması altın gibi güvenli liman varlıklarına olan talebi artırmaya devam ediyor. Ons altın altı yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.
Goldman Sachs analistlerinden Jeff Currie ise küresel merkez bankalarının alımları ve ETF’ler sayesinde altında yeni bir ralli olacağını öngörüyor. Altın destekli ETF’lerdeki varlıkların 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye geldiği biliniyor. Currie, küresel resesyon endişeleriyle vadeli altın kontratlarının, 2016 yılından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye hazırlandığını belirtti.
Gelişen ülke merkez bankalarının yaptırım, ticaret savaşı ve jeopolitik riskler nedeniyle altın aldığını ifade etti.Merkez bankalarının sayılan bu sebeplerle dolar almak istemediklerini ve altına yöneldiklerini söyleyen Currie, bir diğer destekleyici faktörün ise ETF’lere olan talep olduğunu belirtti. Goldman Sachs son olarak ons altında tahminini 1600 dolara çıkarmıştı. Gün içerisinde 1505-1528 dolar arasında dalgalanan ons fiyatı saat 15:30 itibarıyla 1512 dolarda seyrediyor.
Uzmanlar 1501 – 1510 dolar aralığını pozitif bölge olarak nitelendirirken, tepki satışları için bu seviyenin altına inilmesi gerektiğini aktardı. Ziraat Yatırım tarafından yollanan notta da ticaret savaşındaki belirsizliğin ve küresel büyüme endişelerinin altını yukarı taşıdığı, daha fazla yükselişlerde 1530 doların yakın direnç seviyesi olduğunu belirtildi.
Güne 272 lira civarından başlayan gram altın, şu dakikalarda 269 liradan el değiştiriyor.Bayram tatili boyunca 270 liranın üzerinde seyreden gram altın haftanın son işlem günü 268 – 273 lira arasında gidip geldi. Analistler 277 lira zirvesinin ardından satışlar gelse bile 265 – 267 lira arasında pozitif görünümün korunduğunu belirtiyor.
Gram altın için beklenen destek seviyeleri; 271,58 / 270 / 268,35 olurken, dirençler; 273 / 275 / 277 lira olarak bildirildi. Saat 15:39 itibarıyla Kapalıçarşı’daki altın fiyatlarına baktığımızda; gramın 270,54, çeyreğin 432,00, yarımın 861,29 ve Cumhuriyet altınının 1791 liradan alıcı bulduğunu görmekteyiz.