Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Göçmen İşçilerin Para Transferlerinde %20’lik Düşüş Bekleniyor

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen kesimlerden biri de göçmen işçiler. Dünya Bankası göçmen işçilerin evlerine yolladığı paraların çok önemli olduğunu ancak salgın nedeniyle düşüş yaşandığını bildirdi.
Göçmen İşçilerin Para Transferlerinde %20’lik Düşüş Bekleniyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Yaklaşık 4 aydır süren Covid-19 pandemisi 178 bin insanın hayata veda etmesine sebep olmasının beraberinde; işsizlik, ekonomik kriz, açlık ve yüksek borç gibi birçok sorunu getiriyor. Uzmanlar koronavirüs salgınının gelişen ve yükselen ülke ekonomilerinde daha yıkıcı etki yaratacağını belirtiyor.

Fakat Afrika, Hindistan, Pakistan, Nijerya ve Bangladeş gibi gelir seviyesi düşük olan ülkeler halihazırda zaten zor şartlarda olduğu için salgından daha fazla yara alacak. Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada söz konusu pandeminin etkisiyle göçmen işçilerin ailelerine yolladığı paraların da ciddi oranda azaldığını belirtti.

Göç ve Havale Birimi Baş Ekonomisti Dilip Ratha, salgının yarattığı krizin göçmen işçilerin kazançlarını, dolayısıyla da ailelerine yolladıkları paraları keskin bir şekilde düşüreceğini söyledi.

Göçmen işçilerin havale işlemlerinin, koronavirüs etkisiyle 445 milyar dolara inmesi öngörülüyor.
Göçmen İşçilerin Havale Miktarları
Kaynak: Reuters

Dünya Bankası yoksul ülkelere Uluslararası para fonu (IMF) ile işbirliği içerisinde destek sağlıyor. Yaklaşık 1 milyar göçmenin 270 milyonu kendi ülkesinin dışında, 760 milyonu ise iç göçmen olarak çalışıyor. Mevsimlik işçi olarak da tabir edebileceğimiz bu kesim kazandıkları parayı evlerine ulaştırma konusunda şu ara sıkıntı çekiyor.

Dilip Ratha, bazı para transferi işletmelerinin koronavirüs salgını nedeniyle geçici olarak kapanmasından dolayı sıkıntı yaşandığını belirtti. Bu işletmelerin temel hizmet sağlayıcı olarak kabul edilmesi ve sürekli açık kalması gerektiğinin altını çizdi.

Hayatlarını bu şekilde kazanan işçilerin kriz zamanlarında daha da savunmasız hale geldiğini belirten Dilip Ratha, son 30 yıldır görülen en düşük havale işlemlerinin gerçekleştiğini belirtti. 1980 yılından bu yana veri toplayan Dünya Bankası’nın göçmen işçilerin para transferleri ile ilgili kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde göçmen işçilerin havale işlemleri 2019 yılında 554 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl ise %20’ye yakın düşüşle 445 milyar dolara inmesi bekleniyor. Söz konusu para akışlarının 2016 yılından bu yana arttığı fakat bu yıl koronavirüs salgını etkisiyle yeniden düşüş göstereceği belirtiliyor.

Ülkelere Göre Göçmen Nüfusu
Ülkelere Göre Göçmen Nüfusu – Kaynak: Dünya Bankası

Rusya’nın dolar kullanımını azaltarak rubleye geçiş yapması ve petrol fiyatlarındaki tarihi düşüşlerin de para havalelerinin azalmasında bir başka etken olduğu aktarılıyor. Öte yandan 2021 yılında gelişmekte olan ülke ekonomilerinde toparlanmanın başlamasıyla birlikte, havale miktarının artması ve en az %5 yükselmesi bekleniyor.

Dünya Bankası’nın sosyal koruma ve işler küresel direktörü Michal Rutkowski, salgının etkilerinin kolay kolay telafi edilmeyeceğini ve ülkelerde gelir farklılıkları yaratacağını ifade etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu