
Fransa’da koronavirüs salgınındaki gerilemenin etkileri, talep koşullarında toparlanma olarak görüldü. Fransız üreticilerin karşılaştığı iş koşullarında ise kayda değer bir iyileşme yaşanıyor. Yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerinin ivme kazandığı gözlendi.
Fransa’nın genel iş koşullarındaki gelişmelerin tek rakamlı bir ölçüsü olan mevsim etkilerinden arındırılmış IHS Markit İmalat PMI verisi, Mart ayında 59,3’e yükseldi.
Şubat ayında 56,1 düzeyinde olan veri, 2020 yılının Mart ayından bu yana görülen en hızlı iyileşmenin sinyallerini verdi. İyileşmenin, kısmen ilk çeyreğin sonunda üretimdeki keskin artıştan kaynaklandığı ifade edildi. Ülkedeki çıktı büyüme oranı ise 3 yıldan fazla bir sürenin en güçlüsüne işaret etti.
IHS Market PMI anketine katılan panelistler, daha yüksek aktivite seviyeleri açıklarken, genellikle daha güçlü müşteri talebinden bahsettiler. Bu durum yeni siparişlerin ikinci ayında da hızlı yükselişini destekledi. Yeni siparişlerdeki son artış, Ocak 2018’den bu yana görülen en keskin yükseliş oldu.
Güçlenen talep koşulları ortamında Fransız üreticilerin, Mart’ta personel sayısını da artırdığı da belirtildi. Böylece 2020’nin başından bu yana istihdamda 3. aylık artış gerçekleşmiş oldu. Özellikle işgücü genişleme oranının 20,5 yılın en hızlısına ulaştığı belirtildi.
Fransa’da satın alma aktivitesinin de Aralık 2017’den bu yana en hızlı artışı gösterdiği gözlendi. Bazı panelistlerin, gelen siparişleri karşılamak için ek malzemelere ihtiyaç duyduklarını söylediği görüldü. Bazılarının ise hammadde kıtlığı yüzünden girdi stokları oluşturma çabası olduğu anlaşıldı.
Panelistlerin gelecek beklentisi ise 2022 yılındaki faaliyetlerde daha fazla artış olacağına işaret etti. Pozitiflik derecesi ise Şubat’tan itibaren azalırken, tarihsel olarak dikkat çekici düzeyde kaldı.