
Fransa’da enflasyon yaklaşık 3 yılın yükseğine yaklaşırken borsa endeksi sınırlı yükseliş kaydediyor.
Fransız CAC 40 Endeksi, enflasyon verilerinin açıklandığı gün pozitif ile negatif bölge arasında dalgalandı. Dünkü kapanışı 6,687.30 puanla yapan endeks, Ağustos’un son gününe 6,692.85 puan ile başladı.
Açılıştan kısa süre sonra eksi ile artı arasında dalgalanan CAC 40, hem yerel hem de küresel gelişmelerle yönlendirildi.
TSİ 10.50’de yüzde 0,14 artıda işlem gören gösterge endeks, 6,680.40 – 6,701.23 puan aralığında hareket etti.
5 günde yüzde 0,50 değer kaybederken yıl başından bu yana yüzde 20,63 değerlendi.
Yerel ekonomik veri cephesinde Fransa, Ağustos 2021 dönemine ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon oranı Temmuz’daki yüzde 1,2’den 2021 Ağustos’unda yüzde 1,9’a yükseldi.
Rakam yüzde 1,7’lik piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Ön tahmine göre yıllık enflasyon, 2018 yılının Kasım ayından bu yana en yüksek oranı işaretledi. TÜFE’nin yanında Fransa’nın ikinci çeyreğe ilişkin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranı yukarı yönlü değiştirildi.
Fransa’nın üç aylık ekonomik büyümesi, 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 0,9’luk ön tahminden yüzde 1,1’e revize edildi. Yine de GSYİH, kriz öncesi seviyesinin yüzde 3,2 altında kaldı.
Avrupalı gösterge endekslere bakıldığında birliğin Delta varyantının artışı nedeniyle ABD’den zorunlu olmayan tüm seyahatlere ara vermesini önermesinin ardından karışık seyrettiği görülüyor.