Borsa İstanbul’a olan yabancı ilgisi, özellikle uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin not kararı öncesinde hız kazandı. 3 Mayıs kapanışına doğru yabancıların borsadaki payı yüzde 39,6’ya yükselerek, 4 Mart 2022’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun Nisan verileri, özellikle Birleşik Krallık ve ABD’li yatırımcıların payının arttığına işaret etti.
Sermaye piyasaları danışmanı Yunus Kaya, Merkez Bankası’nın haftalık ve Borsa İstanbul’un aylık verilerinin yabancı ilgisini yansıttığını ve bu ilginin devamını beklediklerini vurguladı.
Yabancı yatırımcıların borsadaki payı, geçen hafta Cuma günü itibariyle QNB Finansbank dahil yüzde 39,59’a yükseldi. Özellikle S&P’nin Türkiye not kararını açıkladığı Cuma günü öncesinde hızla artan bir trend gösterdi.
Borsada bir haftada yabancı yatırımcıların payı 1,95 puan artarak yüzde 37,64’ten yüzde 39,59’a çıktı. Geçen yıl sonuna göre ise yabancıların borsadaki payı yüzde 4,16 arttı.
Yabancı Yatırımcı Girişi Kasım’da Başladı
Yunus Kaya’nın Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Haziran’da yabancıların elindeki nominal hisselerin toplam hisselere oranı yüzde 16,8 ile son yılların en düşük seviyesine geriledi.
Ancak Kasım ayında başlayan yabancı para girişiyle birlikte bu oranın Nisan ayına kadar yüzde 21’e yaklaştığı bilgisi verildi.
Piyasa değeri açısından bakıldığında ise QNB Finansbank hariç tutulduğunda borsada yabancı payının yüzde 26,47’den yüzde 32,01’e çıktığı görüldü. QNB Finansbank’ın payı ise tek başına yüzde 6,6 etkiye sahip oldu.
Yunus Kaya, yabancıların para girişlerinin özellikle BIST 30 gibi büyük şirketlerin bulunduğu alana odaklandığını belirterek, Ekim’de yüzde 37,9 olan yabancıların BIST 30’daki payının altı ay içinde yüzde 46,4’e yükseldiğini kaydetti.
Yabancı İlgisinin Artacağı Öngörülüyor
Sanayi endeksinde yer alan şirketlerdeki payların yüzde 21,8’den yüzde 28,1’e, banka endeksindeki bankalardaki payların ise yüzde 34,2’den yüzde 43,1’e yükseldiğini dile getirdi.
Yatırımcı sunumlarının da etkili olduğunu belirten Kaya, ABD ve İngiltere’ye yönelik ekonomi yönetiminin sunumlarının etkili olduğunu ve bu ülkelerin borsadaki payının son 1,5 yılın zirvesine çıktığını kaydetti.
ABD’lilerin borsadaki payının yüzde 10,76’ya, Birleşik Krallık yatırımcılarının payınınsa yüzde 4,20’ye yükseldiğine vurguda bulundu.
Ekonomi yönetiminin hikayesine Fitch ve S&P’un not artırımı ile karşılık vermesiyle yabancı ilgisinin devam etmesini beklediklerinin altını çizdi.
Kaya açıklamasında, bu sayede BIST’in dolar bazında uzun zamandır zorlandığı seviyeleri aşmasının kolaylaşacağını öngördü. Ayrıca yüksek faiz döneminde borsanın reel getiri sağlama potansiyeli olduğunu da vurguladı.