
Geçen yılın Aralık ayında Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsü şu ana kadar 70 bin 482 kişinin hayata veda etmesine sebep oldu. 1 milyon 288 bin kişide saptanan virüs hayatı neredeyse durma noktasına getirdi.
Birçok ülkede karantina uygulaması yapılıyor. Çoğunda da insanlar salgını kontrol etmek amacıyla evlerinde duruyor. Sayısız işyerinin kepenk indirmesi, üretim ve tüketimin durmasıyla dünyanın en büyük ekonomilerinde bile tarihi kayıplar bekleniyor.
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, 1945 yılından bu yana en büyük ekonomik durgunluğu yaşanacağını söyledi.93 bin 780 vakanın rapor edildiği Fransa’da toplam can kaybı 8 bini aşmış durumda. Salgının en hızlı ilerlediği ve ölümlerin en fazla olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda gelen Fransa’nın da ekonomi anlamında büyük darbe alması bekleniyor.
Ülkenin Ekonomi Bakanı Le Maire, 2008 küresel krizinden sonra 2009 yılında ekonominin %2,2 daraldığını, ancak bu yılın oranın daha büyük olacağını söyledi. Açıklanan verilere göre Fransa’da koronavirüs nedeniyle işsiz kalanların sayısı 5 milyonu geçti.
JPMorgan Chase & Co. CEO’su Jamie Dimon ise salgının çok büyük bir gerilemeye ve strese yol açacağını bildirdi.ABD ekonomisinde büyük bir resesyon bekleyen Dimon, “Asgari düzeyde, bu durumun kötü bir resesyonla birlikte 2008’deki küresel finans krizi dönemindekine benzer bir finansal stresi içereceğini varsayıyoruz,” şeklinde açıklamada bulundu.
Banka olarak kendilerinin de bu olumsuz tablodan etkileneceğini belirten Dimon, 25 Şubat’tan bu yana ilk kez değerlendirme yaptı. Çünkü açık kalp ameliyatı geçirdiği için bir süredir görevinin başında yer alamıyordu.
JPMorgan teknik analistleri Jason Hunter ve Alix Tepper ise ABD’de vakaların azalmaya başlamasıyla birlikte S&P 500 Endeksi’nin 2,100 puanda tutunacağını ve piyasa için taban oluşturmasını bekliyor.