
Amerika Birleşik Devletleri’nde koronavirüs vaka sayısı 3 milyon 97 bine ulaştı. 133 bin 972 insan salgın hastalıkta hayatını kaybederken, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci hedeflenen vaka sayısından çok uzakta olduklarını söyledi.
Fauci durumun çok endişe verici olduğunu ve virüsün yayılmasını engellemek için konulan kısıtlamalara kimsenin itiraz etmemesi gerektiğini belirtti. Durumun sağlık tarafındaki boyutu son derece karamsar.
Ancak bir de ekonomiye yansıması var ki otoriteler bunun uzun vadede etkisinin, virüsten daha derin yaralar açacağını düşünüyor. FED başkanları pandeminin ekonomide yarattığı hasarı ve önümüzdeki süreci değerlendirdi.
FED Başkan Yardımcısı Randal Quarles, ekonominin toparlanmasına dair önlerindeki yolun çok belirsiz olduğunu söyledi.Speech by Vice Chair for Supervision Quarles on the Financial Stability Board: https://t.co/K4e6d3JHrF
— Federal Reserve (@federalreserve) July 7, 2020
Bazı göstergelerin ekonomik faaliyetlerde toparlanma olduğuna işaret ettiğini dile getiren Quarles, finansal sistemin 2008 krizinden bu yana en zorlu sınavı verdiğini aktardı.
Video konferans şeklinde düzenlenen toplantıda konuşan yetkili, pandemide yaşadıkları ilk kargaşanın Mart ayında başlayan kısıtlamalar olduğunu ve bu durumun piyasadaki oynaklığı tetikleyen en önemli faktör olduğunu belirtti.
Merkez bankalarının ve hükümetlerin piyasadaki likidite şokunu gidermek için çok hızlı tepki verdiğini, parasal, mali ve düzenleyici tedbirleri hep birlikte ele alarak çalıştıklarını söyledi. Covid-19 salgınını hala geride bırakamadıklarını, bu nedenle birçok ailenin ve firmanın ekonomik anlamda baskı altında olduğunu sözlerine ekledi.
Bankaların içinde bulunduğumuz sürece 2008 krizinden çok daha güçlü bir pozisyonla girdiğini söyleyen Quarles, bu durumun G20 düzenleyici reformlarının ve finansal sistemin direncinin artmasının bir sonucu olduğunu ifade etti. Güçlenen sistemin ekonomiye kredi akışı sağlama aşamasında da merkezi rol oynamasını sağladığını açıkladı.
Temel amacın reel sektörü desteklemek, finansal istikrarı korumak ve dağılma riskini en aza indirmek olduğunu söyleyen FED Başkan Yardımcısı, odak noktalarının küresel mali kriz olması gerektiğine de dikkat çekti.
Bazı firmaların yaşanan ekonomik krizle başa çıkma konusunda oldukça donanımlı olduklarını ve daha önce yaşanan sıkıntılardan sistematik dersler çıkardıklarını anlattı. Bankaların ise bu süreçte kurtarma ve çözüm planlama için daha ayrıntılı bilgi üretme yeteneklerinin geliştiğini sözlerine ekledi.
Cleveland FED Başkanı Loretta Mester ise ekonominin toparlanması için daha fazla mali desteğe ihtiyaç olduğunu düşünüyor.Fed's Mester says economic growth 'leveling off,' sees more help needed https://t.co/iL3QoPIcAS
— CNBC (@CNBC) July 7, 2020
Mester, Salı günü yaptığı konuşmada koronavirüsün yarattığı hasarın telafi edilmesi için hanehalkına, işletmelere ve yerel yönetimlere çok daha fazla destek sağlanması gerektiğini söyledi. Aksi halde durumun daha da kötüye gideceğini düşünen Mester, virüsün bazı eyaletlerde yeniden artış gösterdiğine bu durumun getireceği karamsar tabloya dikkat çekti.
İnsanların çoğunun can güvenliği endişesiyle evlerinden çıkmadıklarını, ekonomide meydana gelen durgunluğun düzelip, pandemi öncesindeki döneme ulaşması için daha uzun bir yol olduğunu aktardı.
Para politikasının şu an için iyi bir noktada olduğunu fakat duruma göre daha fazla adım atılması gerekebileceğini sözlerine ekledi.