Finansal piyasalar kamu harcamalarını artırmaya yönelik yeni planlar arasında İtalya’nın 2019 bütçesine dair endişelerini dile getirdi. Bu noktada Eurogroup’un eski başkanı Jeroen Dijsselbloem’in konuya ilişkin açıklamaları dikkat çekti çünkü Dijsselbloem; “İtalyan krizi büyük bir kriz haline gelirse, bu beklendiği gibi Avrupa’ya yayılmanın aksine İtalyan ekonomisine girecektir” diyerek görüş bildirdi.
Roma’nın Avrupa’dan bir kurtarma paketi almaması gerektiğini çünkü bunun politik ve mali açıdan imkansız olacağını savunan Dijsselbloem; “İtalya’nın kendini kurtarmaya ihtiyacı var” dedi. İlaveten; bütün durumun endişe kaynağı olduğunu kabul etti.
Bir İtalyan krizinin iç patlama olacağını söyleyen Jeroen Dijsselbloem, bugün verdiği demeçte krizin ülkenin bankacılık sistemi için ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi.Burada finansal piyasaların kamu harcamalarını artırmaya yönelik yeni planlar arasında İtalya’nın 2019 bütçesine dair endişeleri olduğu hatırlatıldı. Çünkü böyle bir mali planın ülkenin 2.3 trilyon euro seviyesindeki borç yığınının azaltılmasını raydan çıkartacağı yönünde endişeler vardı. 19 euro bölgesinin maliye bakanlarını bir araya getiren grubun eski başkanı Jeroen Dijsselbloem de İtalya’nın bir kriz moduna girmesi durumunda bunun bir içe patlama yaratacağını öne sürdü.
Ve yorumunun nedenini de; “İtalyan ekonomisi ve İtalyan bankalarının finanse edilme şeklinden dolayı, bu dış patlamadan ziyade iç patlama olacak” sözleriyle açıkladı. Sonuçta İtalyan hükümeti ve Avrupa Komisyonu, son birkaç haftadır yeni harcama planları üzerinde söz düellosuna girmişlerdi. Perşembe günü Brüksel merkezli kurum İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria’ya gönderdiği mektupla, İtalya’nın 2019 bütçe kanununun İstikrar Paktı tarihinde görülmemiş şekilde hedeflerden sapma gösterdiği yönünde eleştirilerde bulunmuştu.
AB Komisyonu’nun gözündeki sorun, AB’nin yüzde 3’lük eğrisi altında olan yüzde 2.4’lük açık değil, yapısal açıktı. Yeni harcama hedefleri de 2019 GSYH’sinin yüzde 0.8’inin yapısal bozulmasına işaret ediyordu. Buna karşılık İtalya geçen Nisan’da yapısal açığı gelecek yıl GSYH’sinin yüzde 0.6’sı kadar iyileştireceğini taahhüt etmişti.
Diğer taraftan, İtalya’daki düzen karşıtı hükümet yatırımlar için finansal bir tampon oluşturarak ekonomiyi desteklemeyi amaçlıyordu. Ne var ki bazı analistler hükümetin büyüme tahminlerinin çok iyimser olduğunu ve ekstra harcamaların kamu borcunun azalmasına yol açabileceğine dair endişelerini dile getirmişlerdi.
Kısacası, İtalyan hükümetinin Pazartesi’ye kadar komisyona cevap vermesi gerekiyordu ve cevabın ardından komisyon İtalya’dan yeni bir bütçe tasarısı isteyebilirdi.Dijsselbloem de burada bir yüzleşmenin geldiğini tahmin ederek; “İtalyan yetkililerin masaya ne koyduğuna baktığımızda, komisyonun tasarıyı geri göndermekten başka seçeneğinin olmadığını görüyoruz ve bu bir sürecin sonu değil başlangıcı olacak” ifadelerini kullandı.
İlaveten Dijsselbloem euro bölgesinden İtalya için bir kurtarma paketinin mümkün olmadığını söyleyerek, İtalya’ya bir kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması’nı da (European Stability Mechanism) 2 yıl içinde yok edeceğini dile getirdi. Dolayısıyla eski Eurogroup başkanı İtalya’nın kendini kurtarması gerektiği sonucuna ulaşıldığını aktardı.
Tüm bunların ötesinde birkaç yıl önceki Yunan krizine de gönderme yapan Dijsselbloem, devam eden gerginliklerin Yunanistan’dan farklı olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Yunanistan krizi, euro bölgesinin geri kalan kısmını da kirletecek ve euro bölgesi bankacılık sistemi çevresinde çok fazla korkuya neden olacak kadar büyük bir risk taşıyordu.” Ancak Dijsselbloem’e göre İtalya büyük ölçüde kendisini finanse ediyordu. Kaldı ki 10 yıllık İtalyan tahvilinin getirisi bu sabah 2014’ten bu yana görülmeyen seviyelere çıkarak Brüksel ile olan ihtilafta yüzde 3.73’e isabet etti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.