
Avrupa Komisyonu bugün yayınladığı ekonomik görünüm raporundaki aşağı yönlü revizyonlarıyla halihazırdaki endişeleri artırdı. Hem AB hem de ulusal düzeydeki hızlı ve kapsamlı politika tepkilerine rağmen AB ekonomisinin bu yıl tarihi oranlarda bir durgunluk yaşayacağını bildirdi.
İlk çeyrekte 1995’ten bu yana en keskin düşüşünü kaydeden Euro Bölgesi ekonomisinin 2020’de yüzde 7,75 daralacağını, rakamın 2009 krizindeki en kötü daralmayı bile geçeceği vurgulandı. 2021’deki toparlanmanın yüzde 6,3 olacağı eklendi. AB ekonomisindeki daralmanın da yüzde 7,4 olacağı ve 2021’de yüzde 6,1 büyüyeceği tahmin edildi.
AB ve Euro Bölgesi için büyüme tahminleri, 2019 sonbaharındaki ekonomik görünüm raporuna kıyasla yaklaşık dokuz yüzde puan oranında aşağıya çekildi.
AB ekonomisine yönelik şok, salgının tüm üye devletleri vurması nedeniyle simetrik olarak değerlendirilse de 2021’deki toparlanmanın gücünün belirgin şekilde farklı olacağı öngörüldü.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, koronavirüs şokunun doğrudan etkilerinin küresel ekonomi için finansal krizden çok daha şiddetli olacağını belirtirken; “etkinin derinliği pandeminin evrimine, ekonomik aktiviteyi güvenli bir şekilde yeniden başlatma ve daha sonra toparlanma yeteneğimize bağlı olacaktır” dedi.
“Bu simetrik bir şoktur: tüm AB ülkeleri etkilenmiştir ve bu yıl hepsinin bir resesyon yaşaması bekleniyor. AB ve Üye Devletler etkiyi hafifletmek için olağanüstü önlemler üzerinde zaten anlaştılar. Ortak bir şekilde toparlanmamız, AB ve ulusal düzeyde devam eden güçlü ve koordineli yanıtlara bağlı olacaktır. Birlikte daha güçlüyüz.”
Avrupa Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni de Avrupa’nın Büyük Buhran’dan bu yana emsali olmayan ekonomik bir şok yaşadığını dile getirdi.Hem resesyonun derinliğinin hem de toparlanma gücünün inişli çıkışlı olacağını belirten Gentiloni; bunun ülkelerde turizm gibi sektörlerin ekonomideki önemi, mali kaynaklar, kilitlenmelerin kaldırılabileceği hız koşullarına bağlı olduğunu kaydetti.
Bu ayrılığın Euro Bölgesi ve tek pazar için tehdit oluştursa da belirleyici ve ortak Avrupa eylemiyle hafifletilebileceğini savundu. Gentiloni, enflasyonun da neredeyse sıfıra düşeceğini, bu arada kamu borçlanması ile bütçe açıklarında yükselmenin görüleceğini ekledi.
Euro Bölgesi’nde geçen yıl yüzde 0,6 olan bütçe açığının GSYİH’ye oranının 2020’de yüzde 8,5 seviyelerine çıkabileceği tahmin edildi.
Kamu borçlarının GSYİH’ye oranının ise geçen yılki yüzde 86’lardan yüzde 102,7’lere çıkabileceği söylendi. Avrupa’daki ekonomik daralmadan en çok etkileneceği beklenen ülkeler ise görünümü virüsle yeniden kararan Yunanistan, İspanya ve Portekiz olarak belirtildi.
Yunanistan GSYİH’sinin yüzde 9,7, İtalya’nın yüzde 9,5 ve İspanya’nın yüzde 9,4 küçüleceği öngörüldü. Avrupa Komisyonu’nun bir sonraki ekonomik tahmininin Temmuz 2020’de ve ardın an Kasım 2020’de geleceği bilgileri de verildi.