Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Euro Bölgesi ve AB’de Mart Ayı ÜFE Pandemiyle Geriledi

Euro Bölgesi ekonomisi pandemiden dolayı zor günler geçirirken, bölgede Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Mart'ta geriledi.
Euro Bölgesi ve AB’de Mart Ayı ÜFE Pandemiyle Geriledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Dünya genelinde 3 milyon 671 bini bulan koronavirüs vakalarında artış hızının yavaşladığı bugünlerde ölü sayıları da artmaya devam ediyor. En can yakıcı tablonun kaydedildiği ABD’den sonra en büyük darbeyi Avrupa ülkeleri aldı.

Özellikle İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık’ta görülen vaka ve ölümler, ekonomik kilitlenmeleri beraberinde getirdi. 19 üye ülkesi bulunan Euro Bölgesi, pandeminin etkisiyle 1995 yılından bu yana görülen en sert daralmasını kaydetti.

Dün yayınlanan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Profesyonel Tahminciler Anketi’nin sonuçları da özellikle bu yılın ikinci çeyreği için iyimser tahminlerde bulunmamışlardı. Fakat yine de yavaş ve kademeli bir büyümenin mümkün olduğu belirtildi.

Euro Bölgesi’nin Mart Ayı ÜFE Sonuçları Açıklandı

Euro Bölgesi ÜFE Grafik
Kaynak: Investing

Özellikle Mart ayı ortalarında etkisini artıran koronavirüs, özellikle bundan sonraki dönemlerin ekonomik verilerine yansıyacak. Hiç şüphesiz göstergeleri negatif yönde etkileyeceği düşünülen salgın, tüm dünyayı olduğu gibi Euro Bölgesi ekonomisini sarsıyor.

Bugün Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) Mart ayı ÜFE verileri, pandemi etkilerine ayna tuttu. Öyle ki söz konusu dönemde Euro’da ÜFE  Şubat’a oranla %1,5 geriledi. Bölgede karantina önlemleri Mart ayında uygulanmaya başlamıştı.

AB’de Mart ayı ÜFE’si ise Şubat’a kıyasla %1,4 ve geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %2,5 gerileme kaydetti. ÜFE’nin Mart ayındaki seyrine baktığımızda, üye ülkeler arasında en fazla gerileme %5,3 ile Yunanistan’da, %5,1 ile Litvanya’da ve %3 ile İspanya’da kaydedildi.

Salgından en fazla etkilenen İspanya olurken, Yunanistan ise iyi giden ekonomisini pandemi ile karartmıştı. Litvanya ise pandemiyi biraz daha hafif atlatıyor. Ülkede şimdiye kadar 1423 vaka tespit edilirken, 46 can kaybı kaydedildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Letonya ve Malta ise ÜFE’nin en fazla arttığı ülkeler olurken, artış oranları sırasıyla %0,5, %0,2 ve %0,2 oldu. Öte yandan bölgede şu sıralar karantina uygulamaları kısmen gevşetilmiş olsa da tehlike ekonomiler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu