Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Ete Yüzde 48 Zammın Gerekçesi: Uzun Kuyrukları Azaltmak

Et fiyatlarına yüzde 48 zam yapılması üzerine konuşan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, uzun kuyrukları gerekçe gösterdi. İşte detaylar;
Ete Yüzde 48 Zammın Gerekçesi: Uzun Kuyrukları Azaltmak
Yorum

Et ve Süt Kurumu (ESK) hafta başında açıkladığı yeni fiyat listesinde kırmızı ete yüzde 48’lik zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamların ardından 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya yükselirken 1 kilo kuşbaşı 62,5 liradan 92 liraya çıktı.

Vatandaşlar, ünlüler, politikacılar dahil pek çok kişi karara tepkisini sosyal medya hesaplarından gösterdi. Gelişmeler üzerine açıklama yapan kurum yöneticisi, zammı uzun kuyrukların azalması için yaptıklarını söyledi.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü: Zammı Uzun Kuyrukların Azalması için Yaptık

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, Dünya Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’a konuştu. Uzun, piyasanın yüzde 66 daha ucuza et sattıkları için uzun kuyruklar oluştuğunu ve söz konusu zammın kaçınılmaz hale geldiğini şöyle anlattı:

“Bizim fiyatlar çok düşüktü, piyasanın yüzde 66 daha altında bir fiyatımız vardı. Bu nedenle çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var. Karkas etin fiyatı 80 lira olmuş bizim 56 liradan kıyma satmamız zaten mümkün değildi.”

Piyasada karkas etin fiyatı 80 lirayken 58- 60 liradan kesim yapmalarının pek mümkün olmadığını bu nedenle üreticiden alım fiyatını da artıracaklarını dile getirdi. Piyasaya satışlarının çok az olduğunu ve zincir marketlere satışlarının bulunmadığını belirtti.

Kurum olarak ayda 500 ton civarında kırmızı et sattıklarını ve satışın büyük bölümünün Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na yapıldığını ekledi. Kırmızı et fiyatlarında artış yüzünden ithalat seçeneğinin bir kez daha gündeme geldiğini ancak ithalatın çözüm olmadığını savundu.

Hayvancılıkta temel sorunun yemde dışa bağımlılık olduğunu belirten Uzun, çözümün destekte olduğunu söyledi. Yem hammaddeleri ihtiyacının yüzde 50’den fazlasının ithalatla karşılandığını ve fiyatların kontrol edilemediğini vurguladı.

“Yem pahalı, süt ucuz olunca üretici üretim yapamıyor. Hayvan varlığını azaltıyor veya sektörden çekiliyor. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor. Yapılması gereken yemde üreticileri, yetiştiricileri desteklemek.” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu