
Dün verdiği demeçte, bu tarihin en kötü ilk çeyrek ortamlarından bir tanesi diyen UBS CEO’su, bugün de yorumunu yineleyerek küresel hisse senedi piyasalarındaki yükselişe rağmen 2019’un ilk çeyreğindeki gelirlerin son yılların en kötülerinden biri olduğunu söyledi.
CNBC’ye konuşan Sergio Ermotti; “Hepimizin bildiği makro ve jeopolitik zorluklarla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum, ancak buna ek olarak ilk çeyrek bu yılki olumlu mevsimselliklerin hiçbirine sahip değildi” ifadelerini kullanarak 2018’deki ilk çeyreğin hem sektör hem de bir bütün olarak olağanüstü olduğunu dile getirdi.
Burada UBS’nin 2018 yılının ilk çeyreğinde yatırım bankacılığı bölümündeki artışla net karda yüzde 19’luk artış açıkladığı hatırlatıldı.Ancak İsviçreli finans devinin yatırım bankacılığı gelirleri, bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık üçte bir oranında azaldı. Tabii, bu durum şirketin kilit birimi yatırım bankacılığı bölümü olduğu için UBS üzerinde büyük bir etki yarattı. Ermotti de mevcut duruma işaret ederek; “geçtiğimiz yıl yatırım bankacılığı birimimiz için olağanüstü bir yıldı, ancak bu ortamda hisse senedi piyasalarının düzeldiği doğru olsa da bu hem kurumsal hem de özel müşterileri ikna seviyesinde olmadı” yorumunu yaptı.
İlgili haberde FED’in Ocak ayındaki son toplantısından bu yana hisselerin çok başarılı olduğu ve S&P 500’ün o dönemde yüzde 5’ten daha fazla arttığı hatırlatıldı. Ayrıca yatırımcılar yıl boyunca daha az politika sıkılaştırması beklediği için geniş endeks de 2019’da yüzde 12’den fazla arttı. Keza pek çok yatırımcı müdahil olmamayı seçtiği için rallinin daha da uzayabileceği söyleniyor. Öte yandan yatırımcılar için bu yılla ilgili en önemli şeyin FED’in bu yılki oran stratejisi olduğu da biliniyor.
Çarşamba günkü toplantısında oranları sabit tuttuğunu açıklayan FED, bu yıl daha fazla artış yapmayacağına işaret ederek birçok izleyiciyi şaşırttı. Sonuçta 2018’de 4 artış olmuştu ve FED Aralık’ta 2019 yılında iki artırım daha yapılacağını öngörmüştü. Ayrıca Aralık 2015’te başlayan bir politika sıkılaştırma sürecine son vermeden önce FED en az bir tanesine daha başlanacağının sinyalini verdi.
Bu gelişmelere atıfta bulunan Ermotti, değişimin de potansiyel bir dalgalanma olduğunu belirterek FED’in 2019’da birkaç artırım daha yapmasını beklediklerini ve artık duracaklarının kesinleştiğini vurguladı.
Avrupa Merkez Bankası’nın da duruşunu tersine çevirdiğinin açıkça belli olduğunu kaydeden UBS CEO’su; şu anda önemli olan şeyi planlar ve beklentilerle karşılaştırıldığında karşıdan esen bir rüzgar olarak tanımladı. Sonuçta; yükselen oranların bankalar için iyi olduğu çünkü yatırımcılara kazançlı bir faiz oranıyla borç verebileceği, düşük faiz oranlarının ise bankanın kar elde etme kabiliyetini kısıtlayarak marjlar üzerinde baskı yaratacağı biliniyor.