Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Ekonomistler Enflasyonun ÖTV Zamlarıyla Mayıs’ta Yeniden Yükseleceğini Öngörüyor

Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomistler, beklenenden daha düşük gelmesini sağlayan unsurları sıralarken, bir sonraki ay bazı ürünlere getirilen ÖTV zamlarının etkisiyle, yeniden yükseleceğini belirtti.
Ekonomistler Enflasyonun ÖTV Zamlarıyla Mayıs’ta Yeniden Yükseleceğini Öngörüyor
Yorum

Ekonomistler bu sabah açıklanan nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Aylık bazda %1,69 oranında artış gösteren tüketici fiyat endeksi, anketlerde ortalama %2,33 olan beklentinin altında gelerek sevindirdi. Uzmanlar bu durumun gıda fiyatlarındaki sınırlı artışa bağlı olarak gerçekleştiğini, ancak geçtiğimiz günlerde sigara ve dayanıklı tüketim mallarına getirilen ÖTV zamlarının yukarı yönlü risk unsuru olduğunu belirtti.

Bu faktörlerin Mayıs ayında enflasyonu yeniden artıracağını yorumladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise verilerin hedeflerin tutturulacağına işaret ettiğini söyledi. Bakan Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Nisan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Gıda enflasyonunun aylık %1,40 artış ile beklentilerin altında gelmesi, TÜFE’deki düşüşte en büyük etken oldu.

Nisan Gida EnflasyonuEkonomist Gizem Öztok Altınsaç, giyim grubundaki sınırlı artışın da Nisan enflasyonunun beklenenden daha düşük gelmesinde payı olduğunu ifade etti. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, iç talepteki azalmanın devam etmesiyle çekirdek enflasyonundaki düşüşün de devam ettiğini ve gıda enflasyonunun beklediklerinden çok daha iyi geldiğini söyledi.

Bundan sonraki süreçte piyasaların tekrar Merkez Bankası kararlarına yoğunlaşacağını dile getiren Kömürcüoğlu, Nisan enflasyon rakamlarının sıkı duruş politikasında değişikliğe yol açacağını düşünmediğini aktardı.

Halk Yatırım’dan Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı, fiyat ayarlamalarının gecikmeli etkilerinin Mayıs ayında hissedilmeye başlayacağını belirtti.

Nisan Enf YorumuEndeksi aşağı çeken kalemler arasında; haberleşme, giyim, eğlence-kültür hizmetleri ile iç talepteki yavaşlama sıralanırken, yukarı çekenler arasında otomotiv, ev aletleri mobilya ve dayanıklı tüketim malları sayıldı. Kurdaki oynaklığın etkilerinin de önümüzdeki dönemde görülmeye başlanacağını dile getiren Tokalı, yıllık gerilemenin de sınırlı olacağını belirtti.

Yıl sonu %14,5 olan enflasyon tahminlerini koruduklarını ifade eden Tokalı; “Haziran ayından itibaren baz etkisi etkin bir şekilde gözlenebileceğinden, yıllık enflasyon oranının ilk etapta yüzde 15-17 Eylül-Ekim döneminde de yüzde 10’lu seviyelere inmesi mümkün. “ şeklinde konuştu.

Özellikle geçtiğimiz haftalarda petrol fiyatlarındaki artış, kurdaki hareketlilik, sigara ve cep telefonlarına getirilen ÖTV zamlarının Mayıs ayında enflasyonu yeniden yükselteceği yorumlandı.

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da iç talepteki zayıflamanın enflasyonu aşağı çektiğini düşünenlerden.

Gcm Yatirim Yukari RisklerErkan, kur kaynaklı maliyet artışı, enerji fiyatlarındaki artış, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve tütün ürünlerine getirilen zamlara rağmen iç talepteki zayıflığın enflasyonun beklenenden daha düşük bir seviyede gerçekleşmesini sağladığını dile getirdi.

Erkan; Enflasyondaki düşüşün yavaş hızda olmasının ve TL’deki oynaklık oluşturabilecek faktörlerin Merkez Bankası’nın halen ikinci yarıdan önce faiz indirim döngüsü başlatmaması konusunda etkili olabileceğini düşünüyoruz” şeklinde görüşlerini paylaşırken, yukarı yönlü risklere de değindi.

ABD’nin İran yaptırımlarına yönelik kararı petrol fiyatlarını yılın en yüksek seviyelerine getirmişti. Erkan; petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak enerji faturasının yükselmesi ve kur oynaklığının etkisiyle TL’deki kayıpların artması da enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratacak faktörler olarak paylaştı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu