Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Enerji Yöneticileri: ABD-Çin Ticaret Anlaşması Dışında Hiçbir Şey Mantıklı Değil

Sıvılaştırılmış doğal gaz pazarındaki yöneticiler, dünyanın iki en büyük ekonomisi arasındaki artan ticaret savaşını “anlamsız” olarak değerlendirdi. Detaylar şöyle;
Enerji Yöneticileri: ABD-Çin Ticaret Anlaşması Dışında Hiçbir Şey Mantıklı Değil
Son Güncelleme: 
Yorum

Sıvılaştırılmış doğal gaz pazarındaki yöneticileri, dünyanın iki en büyük ekonomisi arasındaki artan ticaret savaşını “anlamsız” olarak değerlendirdi. Sonuçta dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, kömürden daha temiz yakıt kullanma konusunda çalışmalar yaparken petrol devleri ve enerji şirketleri LNG’ye giderek daha fazla ilgi duyuyorlardı.

Ancak ticaret savaşının son aylarda iş ve tüketici duyarlılığını etkilemesiyle LNG ihracat endüstrisi bariz bir şekilde savunmasız kalmıştı. İşte bu noktada yaşananlardan bahseden enerji yöneticilerinin ticaret savaşı ve piyasa hakkındaki yorumlarına dikkat çekildi.

Örneğin; bir GE şirketi olan Baker Hughes’in CEO’su Lorenzo Simonelli, devam eden ticaret anlaşmazlığının LNG pazarı için tehlike olup olmadığı yönündeki şöyle cevap verdi.

Baker Hughes’in CEO’su Lorenzo Simonelli Açıklama “Ben öyle düşünmüyorum, bunu söylemek için erken ve bence uzun bir oyunun içindeyiz.” Bu hafta tartışmalar olduğunu ve ileride daha fazla tartışmanın olacağını söyleyen Simonelli, bir projenin sadece 1 ay içinde değişmediğini ve bu nedenle gerçek projelerin hayata geçmesi için uzun bir süre olduğunu kaydetti.

Burada Washington ile Pekin arasında artan ticaret savaşı arasında, 2018’de Çin’e giden ABD LNG gemilerinin toplamının bir önceki yıla göre yüzde 20 civarında düştüğü hatırlatıldı.

Çin'e Giden ABD LNG Azaldı Reuters bu ayın başlarında, ABD’den Çin’e toplamda 24 geminin gittiğini ve bunun çoğunun yılın ilk 6 ayında gerçekleştiğini, 2017’deki sayının ise 30 olduğunu yazmıştı. Bir sonraki ticaret müzakereleri turunun bu hafta, Çin Başkan Yardımcısı Liu He Washington’a geldiği zaman gerçekleşeceği de vurgulandı. Neticede ABD halihazırda Çin mallarına 250 milyar dolarlık gümrük vergisi koymuştu ve vergileri iki katına çıkarmakla tehdit etmişti.

Pekin ise tarım gibi politik açıdan önemli sektörleri hedefleyen ABD mallarında 110 milyar dolarlık tarifelerle yanıt vermişti.

ABD-Çin Ticaret Savaşı Anlamsız SIA Energy CEO’su Yao Li de konuyla ilgili verdiği demeçte; “bu sorunun geçici olduğuna inanmak istiyoruz” dedi. Li, Çin’in LNG talebinin benzersiz olduğunu söyleyerek Pekin’in yakıtın en hızlı büyüyen tüketicisi olduğunu ve 2017’de dünyanın ikinci en büyük LNG alıcısı olduğunu bildirdi. Aynı zamanda ABD’nin de dünya çapında dünyanın en hızlı büyüyen LNG ihracatçısı olduğunu aktardı.

Mevcut durumda Washington 2019’da dünyanın en büyük üçüncü LNG ihracatçısı olma yolunda ilerliyordu. SIA Energy CEO’su Yao Li de bunun üzerini çizerek; “öyleyse bu iki ulus birbirleriyle doğrudan ticaret yapamazlarsa, bu mantıklı olmazdı” dedi. “İleride bu ticaret savaşı sorunu yatıştıktan sonra, iki ülkenin daha fazla anlaşma yapacaklarını düşünüyoruz” ifadeleriyle dikkat çeken Li, iyimser olduğunu gösterdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu