Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Pandemi Gelecek Yıla Sarkarsa Dünya Turizmindeki Kayıp 3,3 Trilyon Doları Bulacak

Covid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar turizm sektöründe tarihi durgunluğa sebep oldu. Gelişmiş ülkelerin bile milyarlarca dolar kaybettiği krizde, küresel turizmin çok geniş darbe alacağı vurgulandı.
Pandemi Gelecek Yıla Sarkarsa Dünya Turizmindeki Kayıp 3,3 Trilyon Doları Bulacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs vakaları tüm dünyada 11 milyona doğru ilerlerken, altı aydan fazla bir zamandır hayatımızın normal akışı hiç olmadığı kadar bozulmuş durumda.

Salgın hastalık nedeniyle getirilen kısıtlamalar küresel ekonomi için 1930’lu yıllarda yaşanan büyük buhrandan bu yana en büyük durgunluğu hazırlıyor. Virüsün yayılma hızını kontrol altına almak amacıyla sınır giriş-çıkışlarının kapatılması turizm sektörüne de büyük darbe vurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Covid-19 salgınının turizm sektöründe yarattığı hasarı değerlendirdi.

Yayımlanan raporda pandemi nedeniyle tüm dünyada turizm alanında 1,2 trilyon dolarlık kayıp olacağı öngörülüyor. Bu miktar global gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık %1,5’i kadar. Yapılan tahmin sadece 4 aylık bir durgunluğu içerdiğinden iyimser senaryoda paylaşıldı diyebiliriz.

Eğer salgın bu şekilde devam eder ve durgunluk 8 ay daha sürerse turizm sektörünün küresel kaybının 2,2 trilyon dolara ulaşması ve toplam ekonomik büyüklüğün %2,8’ini bulması tahmin ediliyor. 12 ay daha sürmesi durumunda yani en kötü senaryoda 3,3 trilyon dolarlık bir kayıp olması öngörülüyor. Bu da küresel GSYİH’nin %4,2’sine tekabül ediyor.

Beklenen İstihdam Kaybı Oranları
Kaynak: UNCTAD

Turizm sektörü Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke ekonomisinin temel taşlarından birisi. UNCTAD’a göre son 20 yıl içinde ülkelerin sektörden elde ettiği gelir 490 milyar ile 1,6 trilyon dolar arasında değişiyor.

Ancak birçok ülkede seyahat kısıtlamalarının getirilmesi ve uygulanan kurallar tüketicilerin de alışkanlıklarının değişmesine sebep oldu. Bu doğrultuda turizm sektöründe de küresel anlamda çok ciddi kayıplar gerçekleşti.

Aylardır getirilen kısıtlamalar sektördeki çalışan sayısının da azalması anlamına geliyor. İstihdamda en fazla düşüş olması beklenen ilk 15 ülke; Jamaika, Tayland, Hırvatistan, Dominic Cumhuriyeti, Portekiz, İrlanda, Yunanistan, Malezya, Fas, Güney Afrika, İspanya, Mısır, Mauritius, Filipinler ve Senagal olarak açıklandı.

Sektördeki durgunluğun gelişmekte olan ülke ekonomilerine vereceği zararının daha büyük olduğu söylendi.
Turizmdeki Durgunluktan En Çok Etkilenen Ülkeler
Kaynak: UNCTAD

UNCTAD’ın uluslararası ticaret direktörü Pamela Kok-Hamilton, bu tablonun aslında turizmin dünya ekonomisinde ne kadar önemli bir yer tuttuğunun göstergesi olduğunu dile getirdi. Özellikle ada şeklinde olan küçük devletlerin ekonomilerinde geniş çapta kayıpların yaşandığını aktardı.

Ekonomisine etkisinin en fazla olması beklenen ülke %11 ile Jamaika olurken onu; %9 ile Tayland, %8 ile Hırvatistan, %6 ile Portekiz, %5 ile Dominic, Kenya ve Morocco, %4 ile Yunanistan izledi.

Turizmde yaşanan aksaklık büyük ekonomilere sahip ülkelere de darbe vuracak. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’ne vereceği kaybın 187 milyar doları, Çin’e 105 milyar doları bulması bekleniyor. Ayrıca Fransa, Almanya, Japonya ve Kanada gibi ülkelerde de ciddi kayıplar yaşanacak.

Turizmin beraberinde; yiyecek, içecek, eğlence ve hizmet olmak üzere birçok alt sektörü de etkilediği belirtilen açıklamada vasıflı veya vasıfsız işçi istihdamını da düşürdüğü kaydedildi. Kadınların özellikle yemek ve konaklama sektöründeki oranlarının %54’ü bulduğu, bunların çoğunun vasıfsız işçi olduğu için işsizlik ödeneği gibi hizmetlerden de yararlanamadığı hatırlatıldı.

Bu nedenle krizde kadınların daha çok etkilendiği söylendi. Sektörün eski canlı haline gelinceye kadar en azından hükümetlerin işçilerin ekonomik ve sosyal anlamda korunmalarının sağlaması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca finans anlamında da destek verilmesi gerektiği önerisinde bulunuldu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu