Geçtiğimiz haftalarda yaşanan jeopolitik gerilim, enflasyon ve cari açıktaki bozulma, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu kırması TL üzerinde baskı yarattı.
Dolar, Euro ve Sterlin Türk lirası karşısında tarihi rekor seviyelere yükseldi. Ancak dolardaki rekorlara rağmen vatandaş dövize yatırım yapmaktan kaçınmadı. 13 Nisan haftasında yerli tasarruf sahiplerinin döviz mevduatında artış gözlendi.
Geçtiğimiz hafta yurt içinde ikamet eden kişilerin döviz mevduatı altın hariç 1,3 milyar dolar arttı.Bu artışla birlikte kıymetli madenler dahil yabancı para cinsinden toplam mevduat 165,3 milyar dolara yükseldi. Bir önceki ayda yaklaşık 5 milyar dolarlık döviz bozduruldu. Geçen haftaki artıştan sonra yerlilerin yeniden döviz hesaplarına giriş yaptığı ortaya çıktı. Dolar kuru 11 Nisan’da 4,19 seviyesini test etmişti. Erken seçim tarihinin öne çekilmesiyle düşüş yaşayan kur, saat 16:30 itibariyle 4,0292 liradan işlem görüyor.
Piyasaların denge arayışı başlıklı raporda, 2017 yılının rekorlarla geçtiği, bu senenin daha olumlu bir havada başladığı belirtildi. ABD ile Çin arasında yaşanan ek gümrük vergisi kararının ticaret savaşını çıkarma ihtimali, ABD Merkez Bankası (FED) ve enflasyon endişelerinden kaynaklanan risklerin, ABD borsalarında etkisini gösterdiği bildirildi.
Raporun ana temasının; küresel hisse senedi piyasalarının tarihi zirvelere yakın seyretmesi, merkez bankalarının beklenenden hızlı normalleşmeye döneceğine yönelik endişeler, siyasi ve jeopolitik gerilimin yarattığı risklerin olduğunu belirtildi.
Yılın ilk çeyreğinde kur ve faizlerde gözlenen yüksek seyrin TL varlıklar üzerinde baskı yarattığı bildirildi.Söz konusu durumda cari denge ve enflasyon tarafında gözlenen yüksek seyrin, kredi notunun kırılmasının ve siyasi-jeopolitik gelişmelerin etkisi olduğu belirtildi. Ancak yılın ilk çeyreğinde yapılan halka arzlara ve Hazine tahvil ihraçlarına gelen güçlü talebin, TL varlıklara olan ilginin halen canlı olduğunu gösterdiği ifade edildi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küçük ve orta ölçekli 23 bin firmaya, dövizle borçlanma yasağı getirileceğini duyurmuştu. Söz konusu karar 2 Mayıs’ta yürürlüğe konacak. Gedik Yatırım raporunda, bu düzenlemeler nedeniyle döviz kredileri konusunda öne çekilen talebin, yakın dönemde TL’de görülen değer kayıplarında etkili olduğu, ancak 2 Mayıs sonrasında olumlu gelişmeler yaşanabileceği belirtildi.
Son haftalarda kur ve faiz tarafında oluşan baskı yatırımcılar üzerinde psikolojik baskı yarattı. Raporda, stres ve risk fiyatlaması göz önüne alındığında olumlu haber akışı ile birlikte yurt içinde hızlı ve güçlü bir rahatlama görüleceği öngörüldü.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.