
Haftaya 5,95’ten başlayan Dolar/TL sabah saatlerinde 5,96’ya kadar tırmandı. Bu gelişme açılışı artıda yapan Borsa İstanbul’da kayıpların artmasını sağlayıp, BIST 100 Endeksi’nin 94 bin puanda tutunmasını zorlaştırsa da ikinci yarıda rüzgar görece tersine esmeye başladı.
Kur 5,92’ye çekilirken, borsa bir yükselip bir düşüyor. Saat 15:10 itibarıyla dolar kuru 5,9386’dan, BIST 100 Endeksi ise 94.734 puandan işlem görüyor.
Geçen hafta açıklanan Merkez Bankası faiz kararı sonrasında yükseliş yönünde hareket eden doların ateşi öğle saatlerine doğru biraz söndü.Haftaya güçlü bir başlangıç yapan kur gün içi en yüksek 5,9606 lirayı, en düşük ise 5,9261 lirayı gördü. Söz konusu düşüşte sabah saatlerinde açıklanan ekonomik güven endeksi ve hemen ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarının etkisi oldu.
Ekonomik güven endeksi Nisan ayında da yükseliş gösterirken, Bakan Albayrak alınan tedbirlerin ve aksiyon adımlarının karşılığının görülmeye başlandığını, yılın ikinci yarısından itibaren daha da yüksek seviyelerin görüleceğini söyledi. Geçen haftanın hareketli günleri dikkate alındığında doların bir miktar sakinleştiği görülse de yukarı yönlü risklerin hala canlılığını koruduğunu söyleyebiliriz.
Haftaya yükselişle başlayan BIST 100 Endeksi gün ortasına %0,04 düşüşle girdi.Günün ilk yarısını 94.745 puandan tamamlayan endeks, sürekli müzayede işlemleri arasından çıktıktan sonra hafif toparlandı. Ancak saat 15:10 itibarıyla yönünü yeniden eksiye çevirerek 94.734 puandan işlem görüyor. İlk yarıda toplam işlem hacmi 2,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi %1,65 ile en fazla gerileyen olurken, holding endeksi %0,74 oranında değer kaybetti. Yatırımcısının yüzünü en fazla güldüren ise %10,65 ile spor şirketlerinin hisse senetleri oldu. Analistler teknik açıdan 93.400 puanın destek, 95.500 – 96.400 aralığının ise direnç seviyeleri olarak takip edileceğini belirtti.
Societe Generale Gelişen Ülke Piyasaları Stratejisti Jason Daw, gelişen ülke paralarındaki sakinliğin sona erebileceğini yorumladı.Jason Daw yaptığı değerlendirmede; gelişen piyasalarda uzun pozisyon alan yatırımcıların carry trade’den yararlanabileceğini aktardı. Yerel para birimlerindeki sarsıntıların devam etmesi halinde bu yılki sakinliğin tersine dönebileceğini dile getirdi.
Ticaret anlaşmasına dair olumlu beklentinin, Çin ekonomisinin iyileştiğine yönelik iyimserliğin ve FED beklentilerinin gelişen ülke paraları için düşüş önsezilerini kuvvetlendirdiği bildirildi. Türkiye ve Arjantin’in bu yıl yaşadığı dengesizliklerin geçen yılki kadar keskin olmadığını söyleyen başarılı isim, söz konusu ülkelerin para birimleri için çok fazla baskı unsuru olmadığını ifade etti.
Yurt içi veri gündeminin yoğun olduğu hafta, yurt dışından da ABD’den gelecek veriler takip ediliyor olacak.Yarın Türkiye enflasyonu Nisan raporu piyasaların takip edeceği en önemli veri olacak. FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, kurun geldiği seviyelere bağlı olarak enflasyon beklentilerinin de olumsuz olabileceğini yorumladı. Son dönemde Financial Times gazetesinde yer alan haberin de etkisiyle TCMB’nin rezervlerine yönelik ciddi bir endişe baş gösterdi.
Dolar Kurundaki Değişimleri Canlı Olarak Takip için Tıkayın
Doların yukarı tırmanmasına katkı sağlayan bir unsur da rezerv endişesi oldu. Bu bağlamda piyasanın Merkez Bankası’ndan bir açıklama beklediğini söyleyen Kavak, seçim belirsizliği konusuna da değindi. YSK’nın İstanbul seçimi hakkında vereceği kararın çok önemli olduğunu, bunun yanında ABD ile İran petrolüne bağlı olarak siyasi bir gerilimin çıkma ihtimalinin de değerlendirildiğini aktardı.