
Bu hafta piyasanın takibindeki en önemli konu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısında alacağı faiz kararı olacak. Temmuz’da 425 baz puan indirim uygulayan Merkez Bankası, 12 Eylül toplantısında 325 baz puan daha düşürerek faiz oranlarını %19,75’ten %16,50 seviyesine çekmişti.
Ekonomistlerin bazıları bu haftaki toplantıda faiz oranlarında değişiklik beklemezken, 150 bp’nin üzerinde indirim ihtimalinin yüksek olduğunu düşünenler de var. Bunlardan birisi de Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose oldu.
TCMB’nin 150 baz puanlık faiz indirimi bekleyen Ghose, bunun lirada ani bir etki yaratmayacağını öngördü.Önceki hafta Suriye’de başlayan Barış Pınarı Harekatı ile Türk lirasında sert düşüşün yaşandığını hatırlatan Ghose, daha sonraki diplomatik gelişmelerle kayıpların geri alındığını söyledi. Son iki seansta Türk lirasında ralli yaşandığını belirtti. ABD ile Türkiye arasında Suriye konusunda ateşkes sağlanmasının her iki tarafa da olumlu yansıdığını kaydetti.
Fırat’ın doğusundaki operasyonların durdurulması ile birlikte Türkiye’nin risk priminin de olumlu etkilendiğini söyleyen Ghose, söz konusu gelişmenin Merkez Bankası’nın bu hafta yapacağı toplantıyı etkileyeceğini dile getirdi. Merkez’den genel olarak 150 baz puanlık indirim bekleyen ekonomist, bu kararı almasını engelleyecek en önemli şeyin liranın yeniden baskı altına girmesi olduğunu söyledi.
Fakat lirada toparlanmanın başlaması ile birlikte beklentilerinin artacağına dikkat çekti. Öte yandan önümüzdeki aylarda enflasyonun yeniden yükselişe geçmesi halinde TL ve varlıklarının baskı altında kalabileceğini de sözlerine ekledi.
Geçen hafta açıklanan Ekim ayı beklenti anketinde, enflasyon tahmininin düşürülmesi faiz indirimi ihtimalleri artırdı.67 katılımcının cevapları ile oluşturulan Ekim ayı beklenti anketi sonuçlarına göre cari yıl sonu enflasyon tahmini %13,96’dan %12,69’a indirildi. Yıl sonu enflasyon beklentisinin düşürülmesi bu hafta yapılacak PPK toplantısında faiz indirimi ihtimallerinin artmasını sağladı.
Bloomberg’in anketine katılan 25 kurumun ortak beklentisi 100 baz puanlık indirim yapılması yönünde. 75 baz puanlık indirim bekleyen kurumlar arasında Morgan Stanley ve Goldman Sachs yer alıyor. HSBC, Danske Bank, Standard Chartered, Bank of Nova Scotia ve JP Morgan Chase ise 100 baz puanlık indirim bekliyor.
Unıcredit analistleri tıpkı Commerzbank gibi 150 bp’lik indirim uygulanacağını düşünürken; Citibank, Barclays ve ING Merkez Bankası analistleri Merkez Bankası’nın faizlere dokunmayacağını tahmin ediyor.