
ABD’nin en büyük bankalarından olan Citigroup, bugün yaptığı açıklamada Rusya’dan çekilmesini genişleteceğini duyurdu. Buna göre Citi, ülkeye olan maruziyetini daha da azalttığı için yeni müşteriler almayacağını ekledi. Bu durum bankanın milyarlarca dolarlık zarar alabileceği ihtimalini artırdı.
Yapılan açıklamada Citi, Rusya’daki operasyonlara ilişkin değerlendirmeyi tamamlamak için ivedilikle hareket ettiğini belirtti.“Nisan 2021’de, ülkedeki tüketici işimizden çıkma niyetimizi açıkladık” diyen banka, şimdi bu çıkış sürecinin kapsamını diğer iş kollarını da içerecek şekilde genişletmeye ve kalan operasyonlarla riskleri azaltmaya devam etmeye karar verdi.
Bankacılık ve finansal hizmet operasyonlarının doğası gereği, bu kararın uygulanmasının zaman alacağı eklendi. Citi’nin son duyurusu, Goldman Sachs ve JPMorgan’ın geçen hafta Rusya’dan ayrılacaklarını açıklamasının ardından geldi.
Goldman, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak ülkeden ayrılan ilk büyük Wall Street bankası olurken JPMorgan emsalini izledi. Deutsche Bank da Cuma günü Rusya’dan çıkacağını açıkladı.
Şirketlerin Kararlarında Rusya’ya Yönelik Tepkiler Etkili Oluyor
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Moskova’da faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle sert eleştirilerin hedefi olan Alman Deutsche Bank, tepkiler üzerine geri adım attı.
Deutsche Bank CFO’su James von Moltke, 10 Mart’ta yaptığı bir açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası büyük şirketlerin Rusya’dan çıkma kararlarına rağmen banaknın Rusya’daki operasyonlarını sona erdirmesinin uygulanabilir olmadığını söylemişti.
Açıklama uluslararası toplumda büyük tepkiyle karşılaştı.
Bir gün sonra banka Rusya’nın Ukrayna işgalini en güçlü şekilde kınadığını belirterek “Bazı uluslararası emsallerimiz gibi ve yasal ve düzenleyici yükümlülüklerimiz doğrultusunda, Rusya’da kalan işimizi kapatma sürecindeyiz ve Rus olmayan çok uluslu müşterilerimize operasyonlarını azaltmalarında yardımcı oluyoruz.” dedi.
Benzer bir olay Shell cephesinde yaşandı. Rusya’dan rekor düşük fiyata satın alan Shell’in bu adımı, Ukraynalı yetkililer dahil dünya çapında tepki alırken Shell kararı için özür diledi. Rusya’dan petrol ve gaz satın alımı yapmayacağını duyurdu.