Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Çin’in ‘Etkileyici’ Büyümesini Raydan Çıkarabilecek En Büyük Risk ABD

Deutsche Bank ekonomisti, Çin'in muhteşem bir büyüme kaydedeceğini ancak bunun ABD ile raydan çıkabileceğini dile getirdi.
Çin’in ‘Etkileyici’ Büyümesini Raydan Çıkarabilecek En Büyük Risk ABD
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs pandemisinin küresel ekonomide yarattığı çöküntü, şimdi toparlanmanın nasıl olacağı yönündeki yorumlarla devam ediyor. Hemen her uzman toparlanmayla ilgili farklı bir yorumda bulunurken, belirsizliğin bir süre daha süreceği anlaşılıyor.

Ülkelerin GSYİH verilerini tarihi dip seviyelere çeken koronavirüs pandemisinin yılın ikinci yarısında normalleşmeye işaret etmesi bekleniyor.
Çin 2020 İlk Çeyrek Daralma
Kaynak: CEIC Data

Çin’in 2020 ilk çeyrekte %6,8 oranında tarihi bir daralma yaşadı. Aynı zamanda pandemi nedeniyle 2020 yılı geneli için bir GSYİH hedeflemesinde de bulunmadı. Bugün açıklamalar yapan Deutsche Bank ekonomisti ise Çin ekonomisinin iyileştiğini ve çok etkileyici bir büyüme kaydedebileceğini söyledi.

Deutsche Bank’ın baş ekonomisti ve Asya Pasifik araştırma başkanı olan Michael Spencer, Çin’deki toparlanmanın ABD tarafından rayından çıkabileceğini ve kendisi için en büyük risk olduğunu dile getirdi. Salgınla ilgili iyimser gelişmeler yaşanmaya başlamışken, ticaret savaşının yeniden alevlenmesi de bu görüşü kanıtlar nitelikte.

Küresel ekonominin çoğu hala koronavirüs pandemisinin neden olduğu kısıtlama önlemleriyle büyük bir baskı altında bulunuyor.
IMF Küresel Ekonomi Tahmini
Kaynak: IMF

İşyeri kapanışlarını ve evde kalmayı içeren kısıtlamalar, dünya çapında ekonomik aktiviteyi önemli ölçüde azalttı. Bu şekilde büyüme beklentileri azaldı. IMF tahminine göre küresel ekonomi 2020 yılında yüzde 3 daralacak. 2021’de ise %5,8 büyüyecek.

Ancak koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin, genellikle hala büyüyebilen birkaç ekonomiden biri olarak gösteriliyor. Spencer, Çin toparlanmasının Nisan-Haziran döneminde çeyrekte %5 – 6 oranında büyüyerek, çok etkileyici görüneceğini söyledi. CNBC’ye konuşan Spencer, Çin ekonomisinin iç talep ile iyileşeceğini ifade etti.

Spencer, otomobil ve mülk satışları gibi çok çeşitli göstergelerin Çin’de normale döndüğünü de dile getirdi.
Çin Nisan 2020 Araç Satışları
Kaynak: CAAC

Ülkenin ihracatının beklenenden daha iyi olduğunu ancak Çin’in başlıca ihracat destinasyonlarındaki ekonomik zayıflık göz önüne alındığında önümüzdeki birkaç ay içinde çok daha kötü olabileceğine dikkat çekti. Aynı zamanda Çin ve küresel ekonomi için en büyük riskin ABD olduğunu söyledi.

ABD’nin başka bir enfeksiyon dalgasını ve daha fazla kısıtlama turunu tetikleyebilecek karantina önlemlerini bırakarak çok yakında yeniden açılacağını açıkladı. Bu durumun, istihdamda görülen sürpriz yükselişe rağmen ABD ekonomisini zorlayacağını söyledi.

ABD ekonomi, 2020’nin ilk çeyreğinde ön tahminlere göre %4,8 daralırken, ikinci okumaya göre %5 küçüldü.
ABD İlk Çeyrek GSYİH Okuması
Kaynak: Bureau of Economic Analysis

Amerikan özgürlükçü düşünce kuruluşu Cato Enstitüsü’nün kıdemli bir üyesi olan Steve Hanke, ABD ekonomisinin muazzam hasardan kurtulmasının uzun yıllar alabileceğini söyledi. Hanke, “Ve tamir etmek hemen mümkün olmayacak. 2022 yılına kadar kriz öncesi GSYİH düzeyine ulaşacağımızı sanmıyorum ve muhtemelen bunun çok ötesinde. Yani takip etmek için zor bir yolumuz var,” dedi.

Spencer, ABD ile Çin arasında son aylarda kötüleşen gerginliklerin bu yıl istisnai derecede hassas olmasının beklendiğini söyledi. ABD’nin Kasım ayında başkanlık seçimleri yapması planlanıyor. Görevdeki başkan Trump, Pekin’de varsayımsal Demokratik meydan okuyucu Joe Biden’den daha sert olacağını belirterek Çin’i yeniden seçilme sahasının ana kısmı yapması bekleniyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu