Koronavirüste dünya genelindeki vakalar 5 milyona ulaştı. Toplam can kaybı ise 325 bini aştı. Bundan kaynaklı endişeler, piyasalarda da tansiyonu yükseltmeye devam ediyor.
ABD’de korona kaynaklı ölümler 93 bini aştı. Avrupa’da da durum iyiye gitmiyor. Özellikle Rusya, son günlerde artırdığı vaka sayısı ise İspanya’nın önüne geçti. Brezilya’da da gittikçe kötüleşen durum, ülkeyi felaketin yeni merkezi haline getirmek üzere.
En çok vakanın kaydedildiği ülkeler listesinde adını beşinci sıraya yazdıran Birleşik Krallık’ta ise yaklaşık 249 bin vaka bulunuyor. Son verilere göre, bölgede 35 bin 341 insan hayatını kaybetti. Bu duruma göre, ülke pandemiyi oldukça şiddetli geçiriyor.
Salgının ekonomik etkileriyle yüzleşen Birleşik Krallık, Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.The consumer price inflation including owner occupiers’ costs (CPIH) 12-month rate was 0.9% in April, down from 1.5% in March 2020 https://t.co/vcWHjKyX6T pic.twitter.com/mdE84Ut7kQ
— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) May 20, 2020
Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, ülkede Nisan ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ya da diğer adıyla enflasyon, son 4 yıl içindeki en zayıf seviyeyi gördü. Ayrıca açıklanan rakamlar merkez bankasının belirlediği seviyenin altında, hedefe uzak kaldı.

2019’un Nisan ayına kıyasla %0,8 yükselen enflasyondan beklenti %0,9 oranında artıştı. Beklentilerin altında kalan veri, pandeminin enerji fiyatlarında gerilemeye yol açması ve uygulanan sıkı karantina kurallarının ekonomik faaliyetleri kilitlemesinden etkilendi.
Bunun yanı sıra aynı veriler, dalgalı enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyonun ise 1,4’e gerilediğini gösterdi. Sözü edilen ekonomik göstergelerin tamamı, Birleşik Krallık ekonomisinin pandemi ile zorlu bir savaş verdiğini bir kez daha kanıtladı.
Ülkenin merkez bankası BoE, bu süreçte birkaç teşvik paketi açıkladı. Fakat bankanın Para Politikası Guvernör Yardımcısı Ben Broadbent, daha fazla parasal genişlemenin mümkün olduğunu belirterek salgının yıkıcı etkilerini hafifletmek için daha fazla imkanın varlığına dikkat çekmişti.
Covid-a9 salgını, İngiltere’de işsizliği de bambaşka bir boyuta taşıdı. Öyle ki işsizlik başvuruları Nisan ayında %70 artmış ve bu toplu iş kayıpları daha fazla endişeye yol açtı. Yapılan bazı tahminler İngiliz ekonomisinin resesyondan kaçışının mümkün olmadığını söylüyor.
Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rishi Sunak ise bu süreçte gerek işçiler gerekse işletmelerin yanında olacaklarını geçtiğimiz haftalarda dile getirmişti;
As well as the CJRS we’ve introduced a number of measures to support businesses and protect jobs.
Those schemes are now being delivered, at speed, to businesses who need them. Read all the latest stats here 👇 https://t.co/tz7o889exa
— Rishi Sunak (@RishiSunak) May 12, 2020
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.