
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türk lirasındaki değer kaybını ve ülke ekonomisindeki daralmayı gerekçe göstererek Türk bankacılık sektörüne ilişkin negatif bir değerlendirmede bulundu. Kurum analistleri sektördeki sorunlu kredilerin gelecek yıla kadar en az %20’leri bulmasını bekliyor.
Bunun yanında Türkiye’deki bankaların aynı kulvarda olduğu gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek şirket borçları ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. Yapılan açıklamada 2021 yılına kadar takipteki alacak miktarının %11 – 12 seviyelerine çıkmasının beklendiği aktarıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Bankalar Birliği’nin 63. Genel Kurul Toplantısında sektöre ilişkin değerlendirmede bulundu.Türkiye Bankalar Birliği’nin 63. Genel Kurul Toplantısı vesilesiyle tüm bankalarımızın temsilcileri ile bir araya geldik.
Ülkemiz, bir ekonomik değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu süreçte iki temel hedefimiz var. Birincisi, finansal istikrar ve güvenliğimizi güçlendirmek. pic.twitter.com/6TypQGvyV4
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) June 23, 2020
Bakan Albayrak, dün gerçekleşen toplantıda bankalara kredi borçlarına ilişkin yeniden yapılandırma çağrısında bulundu. “Tüm paydaşların kazandığı etkin ve hızlı çalışan model ortaya koyabilirseniz biz de devlet olarak bu yapıya tüm desteği sağlarız.” diyen Albayrak, mevcut planlar hakkında bilgilendirme yaptı.
Türkiye’nin ekonomik açıdan dönüşüm ve değişim sürecinden geçtiğini, bu süreçte iki temel hedef üzerine odaklanılması gerektiğini vurguladı. Bunların ilkini finansal istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesi olarak açıkladı.
İkinci hedefin ise katma değeri yüksek ihracatı artırarak cari dengeyi güçlendirmek, istihdamı yükseltmek ve sağlam makroekonomik temeller üzerine güçlü bir ekonomi inşa etmek olarak sıraladı.
S&P değerlendirmesinde ise Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) son dönemde kamu bankaları üzerinden sürekli kredi verdiği, bunun yanında dövizle borçlanma oranının yüksek olduğu söylendi. Bu sebeplerin ise Türk bankacılık sektörü için spesifik riskler olarak görüldüğü kaydedildi.
Bankacılık endeksi (XBANK) yapılan değerlendirmenin ardından gün içinde negatif yönde hareket etti.
Endeksin gün aralığı 130.782 – 132.543 şeklinde gerçekleşti. Piyasaların kapanmak üzere olduğu saat 17:30 sularında %1,16 ekside 131.262,97 puandan işlem görüyor.
Çarşamba gününe 132,543.32 puandan başlayan bankacılık sektör endeksi için 131.210 pivot noktası olarak değerlendiriliyor. Kısa vadede destek 129.878 – 129.138, direnç ise 133.283 – 131950 aralıkları olarak gösteriliyor.
En çok işlem gören bankaların hisse senetleri performanslarına baktığımızda; Akbank hisseleri (AKBNK) şu dakikalarda %2,45, Garanti Bankası (GARAN) %2,72, Vakıfbank (VAKBN) %2,29 ve Yapı Kredi Bankası (YKBNK) %2,07 ekside seyretmekte.
Bakan Albayrak, Türk lirasına güvenen herkesin kazançlı çıktığını söyledi.Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana artan yatırımcı ilgisiyle yükselişini adım adım devam ettirerek 2020 yılının kayıplarını geri alan az sayıda borsadan biri oldu. TL’ye güvenen, Türk varlıklarına ve şirketlerinin büyüme hikayesine inanan herkes kazanacak. pic.twitter.com/8ot6nNhwNq
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) June 24, 2020
Borsa İstanbul dün 116 bin puanı aştı. Sene başından bu yana kendi para birimi üzerinden kayıplarını tamamen silen 5 dünya borsasından biri oldu.
Hazine Bakanı Berat Albayrak, sene başından bu yana yatırımcıların ilgisinin artmasıyla Borsa İstanbul’un iyi bir performans sergilediğini söyledi. Paylaştığı tabloda 1 Ocak ile 23 Haziran arasında Türkiye borsasının %0,80 artışla pozitife yönelen tek pay piyasası olduğu dikkat çekiyor.
Bu arada BIST 100 Endeksi piyasaların koronavirüste ikinci dalga olasılığının değerlendirilmesiyle Çarşamba günü düşüş seyri sergiledi. Şu dakikalarda %0,814 ekside 114.406 puandan işlem gören endeks, gün içinde 114.333 – 115.627 arasında dalgalandı.