Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Avustralya ve Diğerleri Brexit için Ticaret Tazminatı İstiyor

Avustralya dahil birçok AB üyesi olmayan ülke, iki taraftan Brexit’in bozulmasıyla ilgili ticari tazminat talebinde bulundular.
Avustralya ve Diğerleri Brexit için Ticaret Tazminatı İstiyor
Yorum

Avustralya dahil olmak üzere birçok AB üyesi olmayan ülke, İngiltere ve AB’den Brexit’in bozulmasıyla ilgili ticari tazminat talebinde bulundular. ABD, Hindistan ve Yeni Zelanda dahil 15 ülke, Cenevre’deki bir Dünya Ticaret Örgütü (WTO) toplantısında Brexit endişelerini dile getirdi.

Avustralyalı yetkililer, sığır ve kuzu ihracatçılarının Brexit’teki bazı gecikmelerin ardından çoktan etkilendiğini söyledi. Brezilya, Brexit’in Kuzey İrlanda için planlarının DTÖ kurallarını ihlal edebileceğini dile getirdi.

15 ülke için asıl mesele, AB’nin büyük pazarına, mallarının bir kısmı için sınırlı miktarlarda daha kolay erişim sağlayan sistemdi.

15 Ülke Asıl Mesele AB Pazarı Erişim Sağlayan SistemTarife oranı kotaları olarak da bilinen sistem, ağırlıklı olarak çiftlik ürünlerini temsil ediyordu. Dünya Ticaret Örgütü üyelerinin yurt dışından aldıkları malların çoğuna genellikle ithalat vergileri ödedikleri de biliniyor. Ayrıca bazı ürünler için genellikle uyguladıklarından daha düşük tarifeler taahhüt ettikleri yönünde bir gerçek var ki belirli durumlarda indirimli tarife sıfır.

Bu da örneğin, Avustralyalı çiftçilerin Avrupa’ya sığır eti satmalarını daha karlı kılıyor ama Brexit bunu zorlaştırıyor. Çünkü mevcut kotalar Birleşik Krallık dahil, AB’nin tamamı için ve Brexit, İngiltere ve AB’nin bunu nasıl böleceklerine karar vermeleri gerektiği anlamına geliyor.

Bazı ülkeler, Brexit’in şu anda sahip oldukları geniş ve varlıklı bir pazardan, daha az erişime sahip olmalarına yol açabileceğini söylüyor.

Avustralya ve AB Üyesi Olmayan Ülkeler Brexit için Ticaret Tazminatı İstiyorİngiltere’nin Uluslararası Ticaret Departmanı sözcüsü de “İngiltere ile ticaret ortaklarımız arasındaki mevcut haklar ve yükümlülükler dengesini korumak için DTÖ’de mal programımızı belirledik” dedi. Avustralya ise İngiltere ve AB’nin kotaları tahsis etmek için farklı yollar önerdiğini ve bunun ihracatçılarına daha az erişim sunacağını öne sürdü.

ABD’de bunun domuz eti ve şarap satışlarını ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti. Sonuçta bazı ülkeler İngiltere ve AB’den tazminat talep ediyor.

Dünya Ticaret Örgütü’nde bu genellikle diğer ürünler için tarifelerin düşürülmesi anlamına gelir. Avustralya ayrıca Brexit’ten halihazırda etkilendiğini savundu. Toplantı için hazırlanan bir bildiri, Brexit’in 31 Ekim’de gerçekleşmesi için planlandığı zaman birçok Avustralya şirketinin belirsizlik nedeniyle sığır ve koyun eti ihracatını durdurduğunu gösterdi.

Belge, benzer kararların bir önceki olası Brexit tarihinden önce de alındığını ve 31 Ocak’tan önce yeniden alınmaları gerekeceğinin üzerini çizdi. Bu arada Brezilya Kuzey İrlanda ile Büyük Britanya arasındaki gümrük işlemleri planlarıyla ilgili bir başka endişeyi dile getirdi. Brezilyalı yetkililer, bunun DTÖ’nün ayrımcılığa karşı kurallarını ihlal edebileceğini söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu