
Avrupa’nın fintech şirketleri, anlaşmasız bir Brexit olasılığı hakkında giderek daha ciddi hale geliyor. Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması konusunda belirsizlik devam ederken endüstri bu hafta Paris Fintech Forumu’nda bir araya geldi.
Ödeme sağlayıcıları, kripto para borsaları ve dijital bankaların hepsi en kötü senaryoya hazırlanmak için adımlar attıklarını söyledi. Ancak Brexit’in belirsizliklerini yönlendirmenin, finansal hizmetler sektörü için ne kadar zor olduğu da ortadaydı. Avrupa Bankacılık Federasyonu CEO’su Wim Mijs; “Pazar ne kadar büyükse, fintechler için o kadar iyi olduğu, o kadar hızlı başlayabilecekleri ve o kadar fırsata sahip olabilecekleri açık.” dedi.
Ayrıca konuşmasında; “o piyasayı kesersen, tek kelimeyle Brexit olan kendini incitiyorsun demektir” dedi.Geçtiğimiz günlerde Avrupa’nın en büyük fintech girişimlerinden biri olarak adlandırılan Berlin merkezli dijital banka N26’nın kurucu ortağı ve CFO’su Maximilian Tayenthal, Salı günü CNBC’ye yaptığı açıklamada şirketin anlaşmasız bir Brexit için önlemler aldığını aktardı. “Maalesef kimse söz konusu bankacılık lisansları olduğunda Brexit’in ne kadar zor olacağını bilmiyor” dedi.
Mevcut AB kuralları uyarınca İngiliz finansal kurumlarının, blok boyunca yerel bir bankacılık lisansı ile çalışabilecekleri fakat İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla bunun muhtemelen değişeceği bildirildi. Sonuçsa fintech firmaları ve bankalarının, son tarihten önce önlem amaçlı AB ülkelerindeki lisanslar için başvurmaları olmuştu. Çünkü bu onlara Birleşik Krallık AB ile bir anlaşmaya varma konusunda başarısız olsa bile tüm pazarlarda faaliyet göstermeleri için izin verecekti.
Londra merkezli unicorn TransferWise da bu ayın başlarında Brüksel’de para transferi lisansı için başvurmuş, fintech firması Revolut da Aralık ayında Avrupa bankacılık lisansı almıştı. Her iki şirket de kararlarının arkasındaki faktörlerden en büyüğünü Brexit olarak tanımlamışlardı.
Bu arada RBS ve Lloyd’s gib daha geleneksel bankalar, çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinde lisans almışlardı. Zaten Avrupa Merkez Bankası da internet sitesinden yaptığı açıklamada; “Avrupa Merkez Bankası ve ulusal denetçiler, bankaların geçişi olmayan zorlu bir Brexit’in yol açacağı anlaşmasız senaryo da dahil tüm olası durumlara hazırlanmaya devam etmelerini bekliyor” ifadeleriyle önlem alınması gerektiğini açıkça bildirmişti.