
Covid-19 salgınında güncel tabloya göre Almanya’da 192 bin 778 vaka ve 8 bin 986 can kaybı bulunuyor. Almanya normalleşme sürecine en erken geçiş yapan ülkeler arasında yer alıyor. Mayıs ayı boyunca düşüş gösteren günlük vaka sayısı son birkaç gündür yeniden artışa geçmiş durumda.
17 Haziran’da haftalar sonra ilk kez vaka sayısı binin üzerine çıktı. Vakalarda artış olması ikinci dalganın başladığına dair korkuları artırırken, eski önlemlerin yeniden uygulanmaya başladığı öğrenildi. Gütersloh şehrinin ise 30 Haziran’a kadar karantinaya alındığı açıklandı.
Birçok ekonomist, ülke ekonomisinde keskin bir resesyon bekliyor. Alman Ekonomik Uzmanlar Konseyi (GCEE) tarafından yapılan son tahminlerde yılın ikinci çeyreğinde ekonomide çok sert daralması olması bekleniyor. 2020 için %6,5 oranında daralma beklenmesine karşın bugün açıklanan veriler toparlanmanın başladığını işaret ediyor.
Almanya IFO iş ortamı endeksi Haziran ayında piyasa beklentisinden daha iyi bir tablo çizdi.
9 bin işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılmış ortalaması alınarak hesaplanan IFO iş ortamı (iklim) endeksi açıklandı. Mayıs ayında 79,7 olan endeks, Haziran’da 86,2’ye yükseldi. Piyasanın beklentisi 85 gelmesi yönündeydi.
Endeks Ocak ayında 95.8, Şubat ayında 95.9 seviyesinde geldikten sonra Mart’ta 86’ya, Nisan’da ise 74,3’e gerilemişti.
Koronavirüs nedeniyle konulan kısıtlamaların kademeli bir şekilde kaldırılmaya başlamasıyla yeniden yükselişe geçti. Böylelikle Mayıs’ta 79,7, Haziran’da ise 86,2 oldu. Yapılan açıklamada rakamların bugüne kadarki en yüksek artış olduğu söylendi.
Bunun önemli ölçüde sanayi şirketlerinin işgücü faaliyetlerine yeniden başlamasından kaynaklandığı aktarıldı. En önemli hizmet sağlayıcıların mevcut durumundaki iyileşmenin etkisiyle, hizmet ortamı endeksinde de yükseliş gerçekleşti.

Birçok iş insanın halen kriz öncesi döneme dönülememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığı fakat ticaret ortamı endeksinde de bir önceki aya kıyasla toparlanma olduğu açıklandı. Endeks bir önceki aya yıllık bazda %30,5 düşüş göstermişti. Bu ay ise düşüşü hız keserek %14,2 oldu.
İnşaat sektöründe de kötümser havanın azaldığı bildirilen raporda, beklentiler endeksinin 80,5 seviyesinden 91,4’e, cari koşullar endeksinin 78,9’dan 81,3’e yükseldiği açıklandı.