
Euro Bölgesi’nin en büyük ve en güçlü ekonomilerinden olan Almanya’ya dair ekonomist yorumları ülkenin gerilemeye doğru gittiğine işaret ediyordu.
Son zamanlardaki verileri umut verici olan Almanya, buna rağmen ekonomik olarak kötü duruma gitmekle birlikte beklentilerin üzerinde gelen rakamlar gemi ve uçak yapımı siparişlerine dayandırıldı.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre ülkenin mevsimsellik ile takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı Haziran’da %0,1 azaldı ve 110,4 milyar Euro tutarına ulaştı.Açıklanan bu veriler beklentiler dahilinde gerçekleşirken, ülkenin ihracatı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,1 azalış kaydetti. Küresel ticarete ilişkin artan belirsizlikler de bu azalışı tetikleyen etkenlerden biri oldu. İhracattaki bu artışa karşın Almanya’nın ithalatında aynı dönemde %0,5 artış meydana geldi.
İhracata yönelik tahmin yürüten piyasalar %0,1 azalış öngörüyordu. 2018 yılının Haziran ayına kıyasla ihracatın %8 ve ithalatın ise %4,4 düşüş kaydettiği öğrenildi. Yine mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat rakamları Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,1 artmıştı. İthalat ise %0,5’lik düşüş kaydetmişti.
Almanya’nın ihracatında meydana gelen yıllık gerileme, 2016’nın Temmuz ayından bu yana meydana gelen en sert düşüşe işaret etti.Yine Destatis verileri ışığında Almanya’nın arındırılmış ihracat tutarı Haziran ayında 110,4 milyar Euro olarak kaydedilirken, aynı dönemin ithalat tutarı ise 92,3 milyar Euro oldu. Yine mevsimsellik ve takvim etkileri dışında tutulan dış ticaret fazlası tutarı ise 18,1 milyar Euro seviyesinde.
Söz konusu etkilerden arındırılmamış rakamlara bakıldığında ise durum şu şekilde: Almanya’da Haziran ayında 106,1 milyar Euro’luk ihracat ve 89,3 milyar Euro tutarında ithalat gerçekleştirildi. Böylelikle dev ekonomili Almanya arındırılmamış rakamlar dikkate alındığında Haziran ayında yaklaşık 16,8 milyar Euro tutarında dış ticaret fazlası verdi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 22 milyar Euro idi.
Almanya’nın Haziran ayı da gerçekleştirdiği ihracatın 63,5 milyar Euro’luk kısmı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılırken, ülke ithalatının 53,3 milyar Euro’luk kısmı AB’den geldi. Haziran ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla AB ülkelerine gerçekleştirilen ihracat %6,2 azaldı. Yine AB ülkelerinden yapılan ithalat %1,1 geriledi.
2019’un ilk 6 ayında Almanya’nın ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %0,5 arttı ve 666,1 Euro’ya çıktı. Ülkenin ithalatı ortalama %3 düşerek yaklaşık 566,2 milyar Euro’ya dayandı.Ayrıca ülkenin dış ticaret fazlası bu yılın ilk 6 ayında 109,9 milyar Euro olarak kaydedildi. Diğer taraftan Almanya’nın Haziran ayına ilişkin cari işlemler fazlası geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 4,2 milyar Euro azaldı ve 20,6 milyar Euro oldu. Ülkenin cari fazlası 2018 yılının Haziran ayında 24,8 milyar Euro idi.
Küresel piyasaları derinden etkileyen ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve jeopolitik belirsizlikler Almanya ekonomisini de etkilemeye devam ediyor. Alman hükümeti, ülke ekonomisinin geçtiğimiz yıl kaydettiği %1,4’lük genişlemenin ardından 2019 yılı için %0,5 büyüme öngörüyor.
Yakın zaman önce Almanya’nın Temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklanmıştı. Buna göre ülkede TÜFE %1.7 ile beklentiler üzerinde gelirken, Nisan ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviye görülmüştü. Tüketici Güven Endeksi’nde de son 26 yılın en düşük seviyesine ulaşılmıştı.