
Almanya, koronavirüs pandemisini ağır geçiren ülkelerden birisi oldu. 175 bine yakın vaka ve 8 bine yakın ölüm sayısı ile dünyanın en çok etkilenen 8. ülkesi konumunda bulunuyor. Sıkı karantinalar alan ülkenin, fabrika siparişleri yaklaşık 30 yılın en düşüğünü görmüştü. Sanayi üretimi ise Mart’ta %9,2 düşmüştü.
Alman ekonomisine ait birkaç önemli verideki sert düşüş, büyümenin daralacağı hakkında bilgileri zaten vermişti. Ekonomistler yıllık bazda ekonominin yüzde 4,2 oranında daralacağını tahmin ediyorlar.
Bugün açıklanan resmi Alman GSYİH verisi, 2020’nin ilk çeyreğinde 2019’un son üç ayına göre %2,2 oranında daralmaya işaret etti.
Mart ayında koronavirüs pandemisinin yayılmasını önlemek için ülke genelinde karantinalar açıklandı. Analist beklentileri ile aynı doğrultuda gerçekleşen GSYİH, küresel mali krizin şiddetli görüldüğü 2009 ilk çeyreğinden (% -4,7) bu yana en keskin düşüşü kaydetti.
Alman ekonomisi, 2019’un ilk çeyreğine göre %2,3 oranında küçüldü. Diğer büyük Avrupa ülkelerinden çok daha düşük bir ölüm oranına sahip olan Almanya, Nisan sonunda karantinaları hafifletmeye başladı. Ancak büyüme rakamlarının iyileşmeden önce daha da kötüleşmesi bekleniyor.
Alman İstatistik Ofisi, karantinaların kaldırılmasının başarısına bağlı olarak ikinci çeyrekte GSYİH’te %10’luk bir düşüş öngörüyor.
Almanya, Mart ayı ortalarında dükkanları ve fabrikaları kapattı. Nisan sonunda diğer büyük Avrupa ülkelerinden çok daha düşük bir ölüm oranı söz konusuydu. Kontrollü bir şekilde bu kısıtlamaları hafifletmeye başlayan Alman ekonomisinin önemli bölümleri hala kapalı bulunuyor. Karantinalar nedeniyle Almanya imalat PMI verisi, Nisan ayında 11 yılın en düşüğüne geriledi.
Destatis, “Hanehalkı nihai tüketim harcamaları, 2020 yılının ilk çeyreğinde keskin bir düşüş gösterdi. Makine ve teçhizatta brüt sabit sermaye oluşumu da önemli ölçüde azaldı. Bununla birlikte genel hükümetin nihai tüketim harcamaları ve inşaatta brüt sabit sermaye oluşumu istikrar verici bir etkiye sahipti. Bu, GSYİH’in daha büyük bir bir azalmasını engelledi. Hem ihracat hem de ithalat 2019’un 4. çeyreğinde güçlü bir düşüş yaşadı,” açıklamasında bulundu.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, ilk çeyrekte %5,8 daralan Fransa ve %4,7 küçülen İtalya ekonomisinden daha iyi durumda bulunuyor. Destatis, Alman ekonomisine ait verileri bugün Berlin’de düzenlenen “Koronavirüs Pandemisinin Ekonomik Sonuçları” konulu basın toplantısında değerlendirdi. İlk çeyrek GSYİH rakamlarıyla ilgili ayrıntılı sonuçları ise 25 Mayıs’ta yayımlayacak.