
Bakan Berat Albayrak, Çarşamba günü düzenlenen toplantıda reform paketini açıkladı; ama pek tatmin edici sonuçlar ortaya çıkmadı. Reuters kaynaklarına göre; Washington’da düzenlenen özel bir toplantıya katılan dört kişi de planda çok az ikna edici detay sunduğunu söyledi.
Toplantıda reform paketinin ana hatları çizilirken, 400’den fazla katılımcının olduğu bilgisi paylaşıldı.G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantıları için geldiğimiz Vaşington’da, birçok uluslarası fon ile yaptığımız görüşmelerin yanında JP Morgan‘ın düzenlediği yatırımcı toplantısında, “Yapısal Dönüşüm Adımları” paketimiz ve yeni dönem ekonomi politikalarımızı anlattık. pic.twitter.com/7KgdEStZcG
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) 11 Nisan 2019
Türk lirasında görülen çöküş ve yatırımcının güveninin aşınmasıyla birlikte, Türkiye’nin durgunluk ve yüksek enflasyon ile sarılan ekonomisini canlandırmak için en iyi fırsatlar arasında ikna edici uzun vadeli reformlar yapma taahhütleri paylaşıldı.
Ancak Albayrak’ın Türkiye’nin beklenen toparlanma konusundaki iyimser görüşü, Washington’da yankı getirmediği belirtildi. Reuters’e verilen bilgilere göre; Albayrak son zamanlarda fiyatlardaki düşüşe ve cari dengenin iyileşmesine işaret ederken, Türkiye’nin büyük bir döviz krizinin ortaya çıktığı Ekim ayından beri çok daha iyi olduğunu söyledi.
IMF bahar toplantısında JP Morgan’ın düzenlediği konferansa katılan bir yatırımcı, “kimseyi ikna ettiğini sanmıyorum, iyi gitmedi,” dedi.Yatırımcı, FED ve Avrupa Merkez Bankası tarafından daha destekleyici politika duruşlarının, yatırımcıları riskli varlıklarda getiri arayışına sokarak Türk pazarlarının desteklenmesine yardımcı olduğunu söyledi. Ayrıca, “FED ve AMB’nin şu anda gelişmekte olan piyasalar için bir risk oluşturmadığı durumunda, Türkiye’nin büyük bir satıcısı olurum,” dedi.
Kaynaklar, TCMB’nin toplantıda yorum yapmaktan kaçındığına da dikkat çektiler. Son dönemde yaşanan oynaklık dalgası, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler öncesinde, büyük şehirlerde kayıp yaşayan AK Parti’nin itirazları ile başladı. TL, 2018’de %30’luk düşüş yaşadı ve ekonomistlerin bu yılın en az ikinci yarısına kadar uzamasını bekleyeceği bir resesyona girmesine neden oldu.
Bakan Albayrak, toplantılar için Washington’a girmeden önce tahsili gecikmiş krediyle başa çıkma mücadelesi veren bankalara yaklaşık 5 milyar dolarlık yeni sermaye enjekte etme sözü verdi. Ancak analistler, vergi ve ihracat vaatlerini de içeren reform paketinin, yıllarca süren kredi kaynaklı büyümeden kaynaklanan kesin bir kırılmayı işaretlemek için yeterince ileri gitmediğini belirtti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, planın detaylarının eksik olduğunu ve zaman çizelgesinde belirsiz olduğunu söyledi.Washington’daki toplantıya katılan iki yatırımcı, Türkiye hükümetinin piyasa katılımcılarına yönelik uzun vadeli vizyonunu daha iyi ifade etmesi gerektiğini söyledi. Ancak Bakan Albayrak, reform paketini çoğunlukla yeniden düzenlerken, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın bir saatlik sunuma çok az katkı sağladığı belirtildi.
Konferans çıkışında ikinci bir yatırımcı ise “Kimsenin Türkiye hakkında fikirlerini değiştirdiğini ve dünden daha umutlu olacağını düşünmüyorum,” dedi. Üçüncü katılımcı ise “Yatırımcılar arasında Türkiye’nin güvenilirliğini geri kazanmak için daha fazlası yapılması gerektiği gibi genel bir anlayız var ve bundan pek fazla bir değişiklik olmadı,” dedi.