Cemal Kaşıkçı olayı nedeniyle ABD ile Suudi Arabistan arasındaki gerilim tırmanırken, bunun İran’ın lehine işleyebileceği kaydedildi. Zira Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a yaptırım uygulaması durumunda ikili ilişkiler bozulacak ve petrol fiyatlarında muhtemelen artış yaşanacaktı.
Bu da önümüzdeki haftalarda Washington yaptırımların ikincisinin uygulanacağı İran için büyük avantaj haline gelecekti. Kısacası, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına karıştığı iddiası, Riyad’ın uzun zamandır rakibi olan İran’ın işine yarayabilirdi.
Sonuçta Suudi Arabistan ABD’nin Orta Doğu’daki dış politikasının önemli bir noktası ve Trump’ın İran’ı saf dışı etme planlarında Riyad’a güvendiği biliniyor.Çünkü ABD Başkanı Donald Trump, 4 Kasım’da yürürlüğe girecek İran yaptırımlarıyla birlikte enerji piyasasını istikrara kavuşturmak için dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’a güveniyor. Fakat ABD – Suudi ilişkileri Riyad’ın Kaşıkçı’yı öldürdüğü suçlamalarıyla bozulursa, Trump’ın stratejisi planladığı gibi gitmeyebilir ki bu da Tahran için ekonomik ve politik kazanımlara yol açabilir.
“Suudi Arabistan ABD yaptırımlarına karşı misilleme tehdidinde bulundu ve petrol fiyatları buna bağlı olarak yükseldi, böylece yaptırımlar yürürlüğe girmeden önceki son birkaç hafta İran’a yararı dokundu” diyen Vakil, sözleriyle dikkat çekti.
Nihayetinde ABD, Cemal Kaşıkçı’nın olayında Suudi Arabistan’ı cezalandırabileceğini açıklamış Riyad ise yaptırımlara misliyle karşılık vereceğini söylemişti. Senatör Lindsey Graham da Salı günkü açıklamasında; “ben ne yapacağımı biliyorum. Suudi Arabistan’a en sert yaptırımları uygulayacağız, Muhammed bin Selman görevde olduğu müddetçe Suudi Arabistan’a dönmüyorum” demişti.
Bu noktada, Krallık’la yakın bağları incelenmiş olan Trump’ın, şimdi uluslararası ve yerel baskılar arasında hareket etmek zorunda kalabileceği kaydedildi.İlgili haberde ayrıca İran Başbakanı İshak Cihangiri’nin de bu hafta yerel basına verdiği demeçte, İran ham petrolünün şu anda 80 doların üzerinde sattığını, bunun ham petrol ihracatı yarıya inse bile ülkenin eskisiyle aynı gelire sahip olacağı anlamına geldiğini söylediği hatırlatıldı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Pazar günkü açıklamasında, herhangi bir eylem varsa ülkenin daha büyük bir eylemle karşılık vereceğini aktarmıştı. Bakanın Suudi Arabistan’ın küresel ekonomide etkili ve hayati bir role sahip olduğunu belirten açıklamaları, büyük bir kesim tarafından üstü kapalı tehdit olarak yorumlanmıştı.
Michigan Eyalet Üniversitesi Profesörü Mohammed Ayoob da Salı günkü notunda, petrol üretimini yüzde 10 azaltabilen bir Suudi kararının uluslararası enerji piyasalarını kargaşaya sokacağını ve fiyatları anında 100 doların üzerine çıkaracağını belirtmişti. Böyle bir gelişmenin de İran’ı Kaşıkçı olayının öncelikli çıkarcısı haline getireceğini ifade etmişti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.