
ABD Çalışma Bakanlığı 26 Haziran haftasına ilişkin işsizlik haklarından yararlanma başvurularını yayımladı. Buna göre başvurular 364 bine indi.
ABD’de işsizlik maaşı başvurularının 400 bin seviyesinin altına 390 bine gerileyerek Haziran başında ulaşılan 374 bindeki düşük seviyeye yaklaşması bekleniyordu.
364 binlik rakam, 256 bin olan 14 Mart 2020’den bu yana ilk başvurular için en düşük seviyeyi işaretledi.
19 Haziran haftasında işsizlik maaşı başvuruları 411 bine düşmüştü. Rakam 415 bine yukarı yönlü revize edildi.
4 haftalık hareketli ortalama, önceki haftanın revize edilmiş ortalamasından 6 bin düşüşle 392,750 oldu. Bu da 225,500 olan 14 Mart 2020’den bu yana bu ortalama için en düşük seviyeyi temsil etti. Bir önceki haftanın ortalaması bin kişi artarak 397,750’den 398,750’ye revize edildi.
Son rakamlar koronavirüs kısıtlamalarının hafifletilmesi ve aşılamanın hızlı temposuyla devam eden hükümet desteğinin ekonomik aktiviteyi ve işgücü talebini artırmaya devam ettiğini gösterdi. Fakat ülke genelindeki işverenler, artan faydalar nedeniyle devam eden işgücü konusundaki sıkıntılara atıfta bulundu.
Bugün daha önce açıklanan Challenger işten çıkarmalar da ABD merkezli şirketlerin Haziran’da 2000 yılının Haziran ayından bu yana en düşük ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 daha düşük olan 20.476 işten çıkarma olduğunu bildirdi.