Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD Ekonomisi için %34,5’lik Büyüme Öngören ING, 4Ç20’ye İyimser Yaklaşmadı

ABD’nin açıklayacağı GSYİH verisi öncesinde beklentilerini paylaşan ING, üçüncü çeyrek için öngördüğü yüzde 34,5’lik büyüme yorumuyla dikkat çekti.
ABD Ekonomisi için %34,5’lik Büyüme Öngören ING, 4Ç20’ye İyimser Yaklaşmadı
Son Güncelleme: 
Yorum

Küresel bir ikinci dalga tehdidi tüm ekonomiler için toparlanmayı riske atarken en çok merak edilenlerden bir tanesi de ABD’deki gidişat. Nitekim Çin gibi ABD ekonomisindeki gelişmeler de tüm dünyayı etkiliyor.

Gözler ABD’nin bu hafta açıklayacağı üçüncü çeyrek GSYİH rakamlarına çevrilmişken beklentiler ekonominin rekor büyüme oranı kaydedeceğine işaret ediyor. Zaten ABD 3Ç20’de muhtemelen %30’luk rekor büyüme kaydetti diyen Bloomberg anketi gibi Eylül ayı PMI verileri de dev ekonomi için iyimserliği artırmıştı.

ABD’nin beklenen GSYİH’si hakkında görüş bildiren bir diğer uzman da ING Ekonomisti James Knightley oldu. Dünkü notunda ekonomist; “Perşembe günkü 3. çeyrek GSYİH raporu, ABD’nin Temmuz-Eylül döneminde rekor bir oranda genişlediğini gösterecek çünkü bastırılan talep ve devasa hükümet transferi ödemeleri talebi artırdı” dedi.

Fakat zayıf gelir büyümesi ve artan vakaların, 4Ç büyümesinin önemli ölçüde daha yavaş olacağını ve ekonominin 2020’yi 2019’dan %2’den fazla daha küçük olarak bitireceğini gösterdiğini ekledi.
ABD GSYİH
Kaynak: BEA

JPMorgan Asset Management’ın Baş Küresel Stratejisti de kısa süre önce yaptığı bir açıklamada benzer şekilde mali teşvik steroidinin azalmasının ardından ABD’nin ekonomik iyileşmesinin 4. çeyrekte yavaşlayabileceğini söylemişti.

ING’den Knightley pandeminin ABD’ye insani ve ekonomik maliyetinin, 200.000’den fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve 10 milyondan fazla insanın halen iş bulamamasının ötesinde olduğunu; yılın ilk yarısında %10’dan fazla küçülen ekonomi ile üretime darbenin eşit derecede büyük olduğunu dile getirdi.

Yine de Perşembe günkü üçüncü çeyrek GSYİH verilerinin, yaygın olarak beklenen %30’dan fazla yıllık bir genişleme ile olumlu manşetler sağlaması gerektiğini savundu.

Aslında analistler arasındaki orta görüşün, ilk çeyrekteki yüzde 5 ve ikinci çeyrekteki yüzde 31 üzeri düşüşün ardından üçüncü çeyrekte yüzde 32’lik büyüme yönünde olduğunu aktardı.
ABD GSYİH Tahmin
Kaynak: ING

ING ekonomisti, öncelikle tüketici harcamalarındaki yüzde 38’lik artış sayesinde %34,5 yıllık büyüme tahminiyle daha iyimser oldukları bilgisini verdi. Tahmini büyümelerinde en önemli etkenin tüketici sorumluluğu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Haklıysak ve ekonomi üçüncü çeyrekte gerçekten %34,5 genişlemiş olsa bile çıktının 4Ç19 sonundakinin hala %3,2 altında olacağını unutmamalıyız. Ekonominin tamamen iyileşmesi için hala önümüzde uzun bir yol var ve maalesef zorluklar artıyor.

Yeni Covid-19 vakalarının sayısı bir kez daha keskin bir şekilde artıyor ve şu anda Avrupa’da olup bitenlerin ölçeğinde olmasalar da Cadılar Bayramı ve Şükran Günü çevresinde yaygın sosyal toplantılar olasılığı, bunların yakında olabileceğine işaret ediyor.”

Dördüncü çeyrekte yıllık GSYİH büyümesinin %4,5 olacağını tahmin eden ING; “Covid’deki Avrupa tarzı yükselişin potansiyel sağlık ve ekonomik etkisi ve daha zayıf gelir artışı olasılığı göz önüne alındığında, riskler gittikçe olumsuz yönde çarpıtılmış görünüyor” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu