
ABD’nin eski Çin Büyükelçisi Max Baucus, ABD ile Çin’in devam eden ticaret müzakerelerini –büyük olasılıkla önümüzdeki ay ya da o civarlarda- bitirmekten başka seçeneğinin olmadığını söyledi. Bugün Pekin’de verdiği bir demeçte konuşan Max Baucus; “Görüşmeler sonuçlandırılacak, buna mecburlar” şeklindeki ifadeleriyle dikkat çekti.
ABD ile Çin’in ekonomik olarak ayrılmaz ikili olduğunu dile getiren Baucus, bu işi halletmeleri gerektiğini aktardı. Anlaşmanın Nisan sonunda, belki biraz daha sonra yapılabileceğine işaret eden eski Çin Büyükelçisi, aksi takdirde ABD borsalarının ve Çin’in halihazırda yavaşlayan ekonomisinin olumsuz yönde etkileneceğini vurguladı.
Nitekim Donald Trump sık sık politik başarısını, tarihin en uzun boğa piyasasını yaşayan ABD borsası ile karşılaştırmıştı.Bu arada resmi rakamlar da Çin ekonomisinin 1990’dan bu yana en yavaş hızında büyüdüğünü göstermiş ve yetkililer de ekonominin bu yıl daha da yavaşlamasını beklediklerini söylemişlerdi. İşte bu nedenlerden dolayı Baucus, ABD’nin Çin’le anlaşma yapması için çok daha büyük bir dürtü olduğunu belirtti. Ayrıca Şubat ayının sonlarında Trump ile Kim Jong Un arasında gerçekleşen ve anlaşmazlıkla sonuçlanan zirvenin ABD-Çin ticaret müzakerelerinin nasıl sonuçlanacağı hakkında örnek olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Tabii bu arada Trump yönetimi de Çin tarafında uygulamayı güvence altına almak için bazı yollar arıyordu. Öte yandan, ilk etapta bu ayın sonunda yapılması beklenen Trump ile Jinping arasındaki toplantı da ertelenmişti. Şu anda ise ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Pekin’de Perşembe günü itibariyle başlayacak ticaret görüşmelerinde bulunacakları biliniyor. Çinli delegelerin de önümüzdeki hafta Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin liderliğinde ABD’ye gitmeleri bekleniyor.
Tüm bunların yanı sıra ticaret anlaşması hakkında gelen son yorumlardan bir tanesi de ABD Eski Ticaret Temsilcisi Charlene Barshefsky’ninki oldu. Birkaç gün önce umut verici açıklamalarda bulunan Barshefsky, ABD ile Çin arasındaki ticari farklılıkların gerilim olmadığı sürece önemli olmadığını dile getirdi. Max Baucus, gibi ABD ile Çin’in bir araya gelmenin bir yolunu bulmaları gerekeceğini savunan Barshefsky, dünyanın en büyük iki ekonomisinin aylar değil haftalar içinde ticaret anlaşması yapabileceklerini öngördü.